Manusförfattare manar till bojkott av SVT Drama Göteborg

Konflikten kring SVT Göteborgs behandling av Peter Birro och hans manus till en tv-serie om August Strindberg fortsätter. Nu pågår en namninsamling bland regissörer, skådespelare och författare till stöd för Birro - det skriver Svenska Dagbladet idag (5/7). Det var i förra veckan som Peter Birro gick ut offentligt och kritiserade att SVT valt Richard Hobert som regissör för den tv-serie som Birro skrivit manus till. Birro säger att han blivit lovad att få vara med och påverka valet av regissör, något som nu inte blev fallet. Sedan dess har Lukas Moodysson gått ut och uppmanat till bojkott av projektet, och även regissören Björn Runge har uttryckt sin kritik mot ledningen för SVT Drama i Göteborg. Kulturnytts Roger Wilson kommenterar.

Det gick som en vällustig rysning genom stora delar av filmsverige när Peter Birro i förra veckan offentligt gick ut och dissade Richard Hobert som regissör för hans Strindbergmanus. Av någon anledning är Hobert alltid lovligt byte bland filmjournalister - och de senaste månaderna har man kunnat förenas kring ett Tre Solar-skämt om inget annat har funkat.

Kanske är det därför som debatten kring Peter Birro och hans Strindbergsmanus varit så onyanserad. Alla har liksom valt att förtränga en hel del fakta. Som att Richard Hoberg faktiskt haft en hel del publika framgångar med sina filmer, innan han valde att snöa in på medeltidsdramatik. Nu senast med skilsmässodramat Alla älskar Alice. Eller att en manusförfattares smak när det gäller regissörer långt ifrån alltid innebär en lyckad slutprodukt - Peter Birros och Agneta Fagerström-Olssons gemensamma långfilmsprojekt Knockout från år 2000 var en katastrof på nästan samma nivå som Tre Solar.

Däremot öppnar Moodyssons uppmaningar till en bojkott mot projektet öppnar å andra sidan upp för en hel del intressanta framtidsperspektiv. Kommer Lena Endrres kollegor att ropa svartfot efter henne på nästa Guldbaggegala - bara för att hon valde att vara med i sin mans nästa projekt?

Det är förstås en händelse som ser ut som en tanke, att det just är kring ett Strindbergsprojekt som den här typen av bråk uppstår. Men det skulle också vara alldeles på sin plats om debatten mynnade ut i en diskussion kring författarnas roll i film- och tv-industrin. Här har vi en grupp som alltid befinner sig i lågstatus, och vars konstnärliga arbete ständigt utsätts för det ena övergreppet efter det andra. Det skulle vara en verklig vinst om det inte bara var Peter Birro som fick upprättelse i den här frågan - utan kanske också hans förtryckta kollegor runt om i filmsverige.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".