nyheter | kulturpolitik

Finland måste satsa på kulturpolitik

Efterlyses: Kulturpolitik
1:28 min

Finland är ett av Europas mest ojämlika länder då det gäller tillgången på kultur, visar en färsk finländsk utredning. Små kommuner satsar mindre pengar per invånare på kultur än vad större städer gör. Och också den finska staten ger mer pengar till storstadsborna.

På den finländska landsbygden kan den kommunalt finansierade kulturen på vissa håll begränsa sig till ett bibliotek, några verksamhetsbidrag och ett årligt självständighetsfirande.

I större städer satsas det något mer från kommunerna - och den som bor i Helsingforsregionen får dessutom 3,5 gånger mer kulturpengar av staten än den genomsnittliga finländaren. Det här visar en utredning som gjorts av Anita Kangas, professor vid Universitetet i Jyväskylä och kulturpolitisk forskare och rådgivare tillsammans med Kalevi Kivistö, bland annat före detta kulturminister.

Ett exempel på en kommun där kulturen drabbats av nedskärningar är Borgå där det har rått ekonomisk kris i flera år och där Ylva Holländer är verksam som konstnär.

– Här finns massor med konstnärer. Välkända och duktiga på många olika områden. Borgå är verkligen en kulturstad, på det sätt att det finns många som skapar kultur, men det tas inte till vara på, säger Ylva Holländer.

I Borgå håller man visserligen på att färdigställa ett kulturhus, men det var påbörjat innan krisen slog till och det står redan klart att man kommer att ha svårt att fylla det med aktiviteter.

Utredarnas slutsats är att det behövs en satsning på kulturpolitik i Finland. För att underlätta för Borgå och andra kommuner föreslår de att statens bidrag till kultur i kommunerna ska mer än fördubblas till motsvarande drygt 150 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".