Annette Brejner. Foto: David Richter/SR.
reportage | film

Pengar till barnfilm hittar rätt projekt på BUFF

"Vi har fått tag på fler och bättre finansiärer för varje år"
1:35 min

När barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, Buff, startar på tisdag fyller också festivalens finansieringsforum, platsen där filmare och finansiärer paras ihop, fem år. Och framgångarna har vuxit, 70 procent av filmprojekten som pitchas, säljs in, här blir också färdiga filmer. Ett skäl är att det finns så få andra pitchningsforum för barnfilm, säger ledaren Annette Brejner.

– Det är helt klart att behovet fanns. Det fanns inget forum på samma sätt någon annanstans i Norden, och nu har det blivit det enda. Vi har fått tag på fler och bättre finansiärer för varje år. Det vi ser är att finansiärerna också har ett behov av att komma och se vad producenterna siktar på för framtida barn- och ungdomsfilm, säger Annetta Brejner.

Danska  Den stora björnen är en av filmerna som en gång pitchades på Buff och nu är tillbaka och visas som färdig film. Kraven för att delta i finansieringsforumet är att en viss grundinvestering redan är klar. I år är det 16 projekt som ingår i huvudavdelningen, plus sju speciella utvecklingsprojekt och ett 40 tal bakfickeideer som filmarna har med sig i reserv.

Finansiärerna kommer från Norden och norra Tyskland. Och arrangemanget växer. För två år sedan var det 100 deltagare, i år är man 200. Men en del kommer inte bara för att satsa pengar utan också att för att kolla vad konkurrenterna satsar på.

– Jag tror det handlar om både och. Alla som sitter med finansieringsansvar är på utkik efter pärlan som lockar en stor publik, säger Annette Brejner, ledare för Buff:s finansieringsforum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".