Ekonomisk verklighet påverkar minnesmonumentet över WTC

Startskottet har gått för att återigen förändra Manhattans skyline. I söndags, när amerikanerna firade sin nationaldag, så lades den första stenen till det som skall bli ”The Freedom Tower”. Den byggnad som både skall ersätta och påminna om ”World Trade Center”. Men frågan är vad som finns kvar av arkitekten Daniel Libeskinds grandiosa vision när politiker och byggherrar tagit över.

Visst blir det en ny skyskrapa, världens högsta sägs det med sina 540 meter. Men hur väl kommer bygget att följa arkitekten Daniel Libeskinds ursprungliga planer? Det nya kvarteret där flera skyskrapor rör sig runt och bryter av mot minnesmonumentets pool där resterna av de två tvillingtornen skymtar genom vattenytan. Ett område där kontor, bostäder och kultur samsas och där en vriden glaspelare fångad, eller kanske snarare omsluten i ett nät av stålvajrar strävande mot skyn omgiven av hängande trädgårdar och krönt av en spira fått symbolisera amerikanernas bild av sig själva - ”The freedom tower”...

Men här i New York spekuleras det nu om hur mycket den en gång så omskrivne mannen i cowboyboots och stora, svarta rektangulära glasögon numer har att säga till om. När guvenören tagit alla politiska poäng, när den andra stjärnarkitekten David Childs fått allt mer makt att förändra och när exploatören skurit och skurit i budgeten. Men inget av detta låtsades Daniel Libeskind om i söndags.

- Hur otroligt att få vara med och omforma New York på ett både inspirerande och meningsfullt sätt, inte bara baserat på höjd utan på värden som format Amerika - Frihet, sa Libeskind.

Men arkitekten Mario Aries som jobbade i tornen innan terrorattacken, säger att pengarna nu styr, och kanske måste det vara så. Det här är en av de dyraste markbitarna i världen.

Hur det än blir finns det många som är missnöjda. En bit bort på gatan köar New Yorkbor för att skriva på ett upprop. De vill inte ha någon nyskapande arkitektur eller några storslagna visioner. De vill bara att de två tvillingtornen byggs upp, precis som de en gång var!

Marie-Jeanette Löfgren

marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista