Filmiska minnen del 4: "Nattvardsgästerna"

Det har blivit dags för fjärde delen av Kulturnytts sommarserie ”Filmiska minnen”, där Lars Lönroth plockat fram sina minnen från tio filmer från förr. Och så här på sommaren är det väl många som längtar bort från stan, men det här filmminnet får kanske er som gör det på andra tankar...

Jag vet ingen film som så väl speglar livet på landet som Ingmar Bergmans ”Nattvardsgästerna”. Livet på landet så som jag har upplevt det. Trist och grått, för det mesta. Långt mellan stugorna, snöglopp i luften, dåligt med folk i kyrkan.

Men där finns en uppiggande scen jag aldrig glömmer. Det är i slutet av filmen, det mesta är åt helvete och den enda kyrkobesökaren är prästens snörvliga älskarinna. Kyrkvaktmästaren, spelad av Allan Edwall, antar att den tvivlande prästen ändå vill genomföra söndagens uppdrag och säger ”Så vi gör högmässa då…”. Han knäpper på ljuset i kyrkan och organisten sätter sig med en suck vid orgeln.

Nog är detta en hedervärd handling. The show must go on, hur eländigt allting än är.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista