Det feministiska USA

Senaste numret av den feministiska tidskriften Bang har USA som tema och är riktigt bra. Från USA kom tredje vågens feminister på 1990-talet, med riot grrl-rörelsen och tidningar som Bust och Bitch. USA är dessutom så stort att feminismen är kommersiellt gångbar på ett helt annat sätt än i Sverige.

Samtidigt har feminister i USA kvar frågor som vi betraktar som självklart avgjorda. Rätten till fri abort är till exempel hotad igen. Det handlar också om lesbiska föräldrar, kvinnor och dödsstraff, amerikansk välfärd och kvinnorna kring Bush.

Malena Rydell skriver också om collegefilmernas besatthet av makeovers. Arga och aviga tjejer görs om till fogliga och väna prinsessor. I collegefilmen skildras arbetarklasskvinnornas fattigdom inte som brist på pengar utan på skönhet och stil, skriver hon. Om det däremot är killen som är av lägre klass, ja då är det också tjejen som får göra om sig. Som Sandy förvandling från fin flicka till rockerbrud i ”Grease”.

Maria Jacobsson kollar också in den feministiska aktivismen och konstaterar att tron på individens makt må skapa hajmentalitet i den kommersiella sfären, men den främjar också gräsrotsengagemanget med kreativitet och framåtanda.

Stina Haraldsson

stina.haraldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista