Över gränsen av Tommy Rander

Mångsysslaren Tommy Rander har har varit både journalist, musiker, radioman, skivproducent och engagerad i speedwayklubben Kaparna. Första boken han gav ut var ”Rockens roll” - en smått klassisk musikbok från 1975. Nu har den andra kommit, thrillern ”Över gränsen”, som utspelar sig i 1990-talets konflikthärjade Europa. Den bygger till stor del på verkliga händelser och innehåller flera bekanta personer. Måns Hirschfeldt har läst ”Över gränsen”.

Det är ingen dåligt persongalleri som Tommy Rander mobiliserat till sin thrillerdebut. Bill Clinton och Madeleine Albright, Radko Mladic och Slobodan Milosovic passerar revy och fäller en replik eller en bomb. Krigets Balkan är bokens geografiska territorium, men den gräns som passeras i titeln är förstås också individens - vad krävs det för att bli en mördare? Och var går gränsen mellan den personliga vendettan och storpolitikens knapptryckare?

Randers antihjälte är ”Gubben”- en namnlös svensk säkerhetsagent som mot sin vilja dras i in i det före detta Jugoslaviens vidrigheter. Och vidrigt är det, bra går det inte och om det är något som är Randers styrka är det hur strängt han handhar karaktärerna. Nån dramturgiskt välmenade nåd är inte att vänta.

Men den brutala uppriktigheten har sin baksida och kanske är Rander också för sträng mot sig själv som författare. För det svårt att leka John le Carré på bara 172 sidor och händelseförloppet är i stora delar så kortfattat att litteraturen inte får luft och rum: resor över kontinenter klaras av på en mening och ett stycke räcker för att konstatera efterkrigstiden moraliska baksmälla.

Det säkert omfattande researcharbetet har nog fått namn och datum och siffror att stämma, men en thriller lever sällan upp i det yttre händelseförloppet, utan i de noggrant utmejslade och grundligt utredda detaljerna, något som Rander inte verkat haft ro att ta sig tid med. Istället är orden är de gamla nötta - Radko Mladic är kort och satt och ”stirrar tankfullt”. Hur man nu gör det? Och hur man ”luskammade toaletten med omnejd” - det lär inte ens den ansvarige kriminalteknikern kunna svara på. Nä, det blir tyvärr de språkliga vurporna man minns av ”Över gränsen” för så mycket annat står det faktikst inte i den.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista