1 av 2
Gaza brukade vara en av Medelhavets viktigaste handelsstäder. Foto: Per Olow Andersson/Mia Gröndahl.
2 av 2
Arkeologiska utgrävningar i Blakhiya.

Fynd från Gaza går långt bortom nyhetsrubrikerna

Jawdat Koudhary: ”Jag tror på betydelsen av att ha rötter”
2:49 min

I helgen öppnade en ny utställning på Medelhavsmuseet i Stockholm, Gaza - porten mot havet. Hälften av objekten kommer från byggmästaren Jawdat Khoudarys samling. Han har byggt upp museet baserat på hundratals fynd som han och hans anställda har hittat i jorden under 25 års tid, runt om i Gaza. Med dem har Jawdat Khoudary skapat Gazas enda museum, Al-Mathaf, som han hoppas kan bidra till att ändra bilden av Gaza, både i omvärldens och gazabornas ögon.

- Jag tror på betydelsen av att känna sin historia, människor som inte har någon historia har ingen framtid, säger Jawdat Khoudary.

Han tror att den som lär känna museets samlingar av antika föremål från egyptisk, grekisk, romersk och bysantisk tid kommer respektera alla delar av Gazas historia. Och han är övertygad om att museet kan vara en del av att bygga upp ett samhälle och att det kan bidra till en fredlig utveckling.

– Var man än gräver här hittar man arkeologiska fynd, så man måste vara försiktigt. Jag försöker sprida medvetenhet kring det, säger Jawdat Khoudary.

Och han hoppas att samlingen visar att Gaza inte brukade vara en isolerad stad utan en världsstad och en av Medelhavets viktigaste handelsstäder.

Jawdat Khoudary är stolt över att delar av museets samlingar sedan 2007 har turnerat runt på museer i Europa. Och det är just Gazas viktiga roll som knutpunkt för handeln och möten mellan kulturer som intendenten Sofia Häggman vill fokusera på i utställningen.

– Vi vill visa Gaza bortom nyhetsrubrikerna och ge långa historiska perspektiv på en intressant stad i Medelhavsområdet, säger hon.

En trappa upp från de antika föremålen hänger fotografier av Mia Gröndahl i salongen. Det var när hon såg Per Olow Andersons oidentifierade fotografier från flyktinglägren i Gaza på 1950-talet som hon bestämde sig för att resa dit och försöka hitta människorna på bilderna. Men trots att de flesta som såg boken blev glada och girigt bläddrade i den i hopp om att finna någon släkting, tycker Mia Gröndahl att det var ett sorgligt arbete.

– I Per Olow Anderssons bok "They are human too" skriver han att folket hoppas att deras barn ska få leva i frihet och lycka. Nu vet vi att det inte blev så, att situationen fortfarande är densamma 50 år senare.

Utställningen Gaza - porten mot havet pågår till 21 augusti och Dateline Gaza till 12 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".