Zorns nakna kvinnor för nakna för Facebook

Zorns målningar föreställande nakna kvinnor blev för mycket för Facebook, som nu plockat bort flera bilder av Anders Zorns nakenstudier från sidan.

Flickan på loftet från 1905 togs bort från sidan efter att den danska konstnären Uwe Max Jensen publicerat en bild av den på sin profil på nätverket. Handläggare på Facebook menar att bilden strider mot nätverkets bildpolicy, en policy Jensen velat testa och ifrågasätta genom att ladda upp konst med inslag av nakenhet.

– Facebook, som är ett amerikanskt företag, ska inte bestämma vad som är pornografi i en dansk, nordisk eller europeisk kontext. Det är kulturimperialism, säger han till Sydsvenskan och påpekar att nätverket blivit ett viktigt forum för gallerier, museer och konstnärer.

Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Sverige, säger att sidans nolltolerans för nakenhet dels kommer sig av att sidan har användare från 13 år och uppåt och är tillgänglig i många länder som har striktare syn på nakenhet än USA.

– Handläggarens uppgift blir då att se om det finns någon nakenhet eller inte. Det är ett ganska lätt beslut, säger han till Sydsvenskan.

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista