Nyhet | Konst

Sven-Harry Karlsson ville ge igen och ge tillbaka

14 min

I går avtäcktes Sven-Harry Karlssons konstmuseum i Vasaparken i Stockholm. Kulturnytt fick ett tillfälle att tala med Sven-Harry Karlsson ett par veckor tidigare och han berättade vad som drivit honom. Dels att samla konst men också att nu donera den till en stiftelse. Vi började högst upp i huset där en kopia av Ekholmsnäs, Sven-Harry Karlssons hem, har uppförts. 

– Hallen ser ut precis som det gör hemma hos mig och mattorna ligger där de ska.

Vi går in i Hillrummet där målningar av Carl Fredrik Hill hänger.

– Jag känner igen mig i konsten och vi har ju det gemensamt att vi båda hade knepiga relationer med våra fäder.

För Sven-Harry Karlsson har konsten varit en ständig följeslagare och han hoppas att samlingen kommer betyda lika mycket för allmänheten som nu får tillfälle att se verken.

– Det gäller att avdramatisera konsten. Den är inte så komplicerad och akademisk. Men den är inte det.

Men hur tror du att konsten påverkar människan?

– Den ger betraktaren tillfälle att fundera över meningen med målningen och det odlar ju kreativiteten.

– Det här samhället som vi lever i som är så hårt och tufft måste ju få mycket mer tillgänglighet till kultur som en motsats till den råhet och girighet vi ser idag.

Hur kan det hjälpa?

Jag ser ju att mina anställda i företaget har blivit väldigt medvetna om kvalitet nu.

Också Sven- Harry Karlssons far samlade på konst, men det var inget som kunde överbrygga avståndet dem emellan.

– Min far kunde aldrig acceptera att hans barn var lyckade. När de i Lund började tala om att jag hade tagit över företaget, då klarade han inte det. Han sålde företaget till John Mattson. Så småningen förstod John det och ångrade att han hade köpt företaget.

– Så när vi för några år sedan tog det första spadtaget till museet så kom en av John Mattsons döttrar med ett kuvert som innehöll en donation på en miljon till museet. Och det var en av mina lyckligaste stunder i livet, säger Sven Harry Karlsson.

"Halvsnålt, mitt i storhetsvansinnet"

#text=4418272#öppnas först senare i år, men från och med söndag är konsthallen öppen för allmänheten. Första utställare är skulptören Lars Kleen. Kulturnytts Mårten Arndtzén kan inte låta bli att tänka på vad det kunde ha blivit.

Hedvig Weibull

Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista