Takashi Miike - bisarr, blodig och högproduktiv

Det råder högkonjunktur för den asiatiska skräckfilmen. Men det är framför allt amerikanska nyinspelningar som når den riktigt stora publiken. Här i Sverige har vi hittills bara i undantagsfall kunnat se de asiatiska originalen och då i dvd-utgåvor. Men trenden kanske vänder, för idag går Takashi Miikes ”One Missed Call” upp på svenska biografer. Japanen Miike är en av filmvärldens mest produktiva - och excentriska regissörer och Kulturnytts Roger Wilson tecknar ett porträtt.

Döden har sin egna polyfoniska ringsignal i Takashi Miikes One Missed Call. Och om du tillhör de olyckligt lottade som blir uppringd får du ett röstbrevlådemeddelande från framtiden, där du får höra hur du kommer att dö.

One Missed Call är som en megamix av de senaste årens stora skräckfilmssuccéer - men en oerhört effektivt berättad historia. Utan större problem levererar regissören Miike den ena skräckfilmsklyschan efter den andra - på ett sätt som bara en regissör som producerar en sådär fem, sex filmer om året kan göra.

Men One Missed Call är långt ifrån någon typisk Miike-film. Tvärtom skulle man kunna kalla den en av hans mest utslätade och kommersiella produkter. För här skymtar bara hans vansinne till i små, små glimtar. Annat är det till exempel i den otroligt obehagliga Audition som släpptes på dvd i sverige för något år sedan. En sorts kvasifeministisk hämndhistoria, där en försmådd kvinna hämnas på en man på ett otroligt sadistiskt och blodigt sätt. Bland annat med hjälp av en såg.

Ännu mer typiska är för regissörens stil är de tre Dead or Alive-filmerna som just släppts i Sverige. Gangster-thrilllers med en ohygglig mängd blod, inälvor och övervåld - kombinerat med en filmisk talang som gör att storyn ändå hela tiden balanserar på gränsen till parodin. Eller för den skull, en nästan surrealistiskt våldsamhet - bland allt ultravåld och oceaner av blod. Som i regissörens internationella genombrott: Ichi The Killer - där en berättelse om en lejd mördare och hans tilltänkta byte, utvecklas till ett sorts märklig sadomasochistiskt förhållande - där offret förtvivlat - och på ett nästan romantiskt sätt letar efter sin baneman.

One Missed Call är i de här sammanhangen mer att se som en barntillåten mjukstart för den som tänker sätta sig in i den oftast bisarrt våldsamma Miikes filmkatalog. Det är som en amerikansk filmskribent skrev en gång: ”det kanske finns regissörer som gör våldsammare filmer än Miike, men jag tänker inte leta efter dom”.

Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".