Dirty Dancing - tjejnördarnas revansch

Efter fjorton år av spekulationer, kontraktsbråk och havererade planer har den till slut blivit verklighet - uppföljaren till ”Dirty Dancing”, 1980-talets största ungdomsfilm. I dag (16/7) går ”Dirty Dancing Havana Nights” upp på svenska biografer. Men nån regelrätt tvåa är det inte. Även om Patrick Swayze syns i en liten roll som danslärare och det visst är ännu en variation på kombinationen sexuellt uppvaknande och dans, så är ”Dirty Dancing 2” inte mycket mer än en ordinär, halvljummen uppföljare utan de kvaliteter som gjorde originalet till en popkulturell klassiker. Så Clara Törnvall har i stället sett om ”Dirty Danicng” - originalet.

Baby Houseman är på semester på Kellermans, ett hotell och vuxenkollo för välmående övre medelklassfamiljer. Föräldrarna spelar krocket medan döttrarna går på månskenspromenad med servitörerna. Fast det gör inte Baby. Hon är tonårsnäbbig mot sin storasyster, men mest av allt en ordentlig pappas flicka.

När ”Dirty Dancing” kom gick jag och såg den nio gånger på bio. Inte för dansens skull - som var en slags porrigare variant av mambo. Inte för Patrick Swayzes skull, inte för musikens - utan för Baby, i Jennifer Greys gestalt. Filmen är helt och hållet sedd genom hennes ögon och den som tror att kärlekshistorien med dansläraren Johnny är den gamla vanliga ”pryd överklassflicka blir förlöst av äldre arbetargrabb” - den har inte tittat efter ordentligt. Det är hon som räddar honom och pumpar honom full med ny självrespekt.

I dag ser jag att filmen är lågbudget, att skådespeleriet haltar och att den utspelar sig i en oavsiktligt komisk blandning mellan 1960- och 1980-tal. Permanenter sida vid sida med hövolmar. Men som representant för 1980-talet är ”Dirty Dancing” speciell. Då producerades det ungdomsfilm på löpande band om nördar som kastade glasögonen och tog revansch genom en kvinnlig trofé. De köpte henne för sparpengarna eller tillverkade henne i datorn. Nördarna var alltid killar. Så kom en film om en prudentlig familjeflicka som fick en farlig, cool kille - och det utan att behöva bli helrenoverad först. Efter premiärern ansågs Jennifer Grey så alldaglig att hon fick höra att gjorde hon inte nåt åt sitt utseende skulle hennes karriär vara över. Men trots att hon plastikopererade sig till oigenkännlighet blev det inga fler roller. I dag är hon hemmafru. Men i ”Dirty Dancing” kommer hon alltid vara alla tjejnördars hjältinna. För när filmen är slut har Baby vunnit, men står fortfarande där och drar i sin knälånga kjol.

Clara Törnvall

clara.tornvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista