Frida Röhl, Linn Hilda Lamberg, Kristian Hallberg, Paul Sebastian Garbers. Foto: Henrik Dahl
Recension | Teater

Tribunalens kärlekskonferens

Maria Edström: "En liten kärlekskonferens med fruktstund och OH-apparater"
1:25 min

Den älskades speciella benägenhet att gråta: hur tårarna uppträder och fungerar hos denne är en föreställning på Teater Tribunalen i Stockholm som hade premiär i måndags och som bygger på den franske filosofen Roland Barthes kultbok Kärlekens samtal. Regi och koncept står dramatikern Kristian Hallberg och scenografen Linn Hilda Lamberg för och som också står på scen tillsammans med Frida Röhl och Paul Sebastian Garbers.

13 av Roland Barthes små kapitel, eller figurer som han kallar dem, har ensemblen, bestående av en dramatiker, två scenografer och en skådespelare, valt ut för att, som det heter, ”hålla ett föredrag om”.

”Brev, Gråta, Minnen, Förlägen, Ångest” är några av rubrikerna. Vi i publiken får sitta vid konferensbord och får pennor och block, det blir fruktstund och ordningen på figurerna bestäms av oss - vi får dra lappar ur en liten låda. Men det hela är mycket långt från ett sömnigt seminarium tvärtom lyckas Tribunalen återigen att göra något nytt av en inte helt lätt text, såväl Karl Marx som Thomas Hobbes har ju spelats här.

Roland Barthes motiverar sin bok med tanken att ”kärlekens diskurs av i dag är något ytterligt ensamt” och som man liksom måste hävda för att inte allt ska rinna ut i intigheten. Och detta hävdande kan man säja att ensemblen tar på största allvar, de låter rubrikerna spjärna mot sina egna liv i en mängd olika uttryck.

Man räknar hur många gånger ordet ”jag” använts i mejl till den älskade, man gråter på beställning hulkande och snorigt, man minns ett par röda örhängen eller så står man bara där helt tyst vid karaokemikrofonen.

 En liten kärlekskonferens i skuggan av overheadlampans kalla sken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".