Jón Yngvi Jóhannsson.
Litteratur

Pris till Islands store stilist

Gyrðir Elíasson var med och förändrade den isländska litteraturen
1:46 min

Det blev islänningen Gyrðir Elíasson som fick Nordiska rådets litteraturpris 2011 för sin novellsamling Bland träden. Han är lite speciell, säger litteraturkritikern Jón Yngvi Jóhannsson.

- Han är lite speciell, skriver kortare prosa och är framför allt känd för sin enastående litterära stil, säger Jón Yngvi Jóhannsson som är litteraturkritiker och universitetslärare på Island.

Han sitter också i bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris.

Gyrðir Elíasson var en av dem som förändrade den isländska litteraturen när han debuterade 1983. Jón Yngvi Jóhannsson säger att tidigare hade litteraturen varit mest politisk då på 80-talet fick modernismen ta mer plats. Gyrðir Elíasson började med lyrik men har senare även skrivit skrivit kortprosa och ett antal romaner.

Med novellsamlingen Bland träden som han nu belönats för, har han mognat som författare menar Johansson i det att han har lyckats förena sin säregna fantasifulla stil med ett mer traditionellt berättande. För att läsa Elíasson är som att stiga in i en annan värld säger Jón Yngvi Jóhannsson. Novellerna är makabra ofta med ond bråd död i utgången men samtidigt humoristiska. Låter lite typiskt isländskt eller?

- Ingen annan isländsk författare liknar honom för han förenar sin säregna stil med de gamla folksagorna och den moderna världen runt omkring, säger Jón Yngvi Jóhannsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".