Balettchef vill ta över Det Kongelige

Det kongelige teater hann knappt framföra hotet om att lämna sin gamla scen vid Kongens nytorv, innan den fria balettchefen Peter Schaufuss erbjudit sig att ta över huset.

Det var för ett par veckor sedan som det kongeliges styrelseordförande Lars Pallesen i ett brev till kulturministeriet lyfte iden att stänga Gamla scenen om man inte får mer anslag.

Peter Schaufuss replikerar med.

- Ge mig nyckeln. Så är jag beredd att driva huset utan offentliga anslag, uppger danska medier.

Hans tanke är att driva gamla scenen med de stora teatrarna i London som förebild. Byggnaden ska bortsett från att vara kulturell, nationellt flaggskepp också hyras tu till konferenser, kongresser, möten och många andra arrangemang, menar han.

Just nu genomlyser en arbetsgrupp på kulturministeriet Det kongeliges ekonomi inför att ett nytt 3-årigt avtal ska skrivas med nationalscenen.

Styrelseordförandets utspel har av en del setts som ett försök att sätta fokus på teaterns ekonomi. Det kongelige har de senaste åren hävdat att man får för lite pengar.

Peter Schaufuss driver ett eget balettsällskap. Mest har han varit uppmärksammad för sina baletter kring kändisar som Marilyn Monroe och Michael Jackson.

Hans balettsällskap förlorade förra året ett årligt statsanslag på 11,5 millioner kronor.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".