Nyhet | Film

Skådespelare erbjöds mindre än halva minimilönen

"Det sämsta kontrakt jag sett"
2:26 min

När filmbolaget Acne film & TV skrev kontrakt med flera skådespelare inför den kommande filmen Shoo bree fick de oskäligt låga löner.

Lars Åström, förhandlingschef på teaterförbundet, som sett det ursprungliga kontraktet, säger att det är det sämsta kontrakt han sett.

– Betala någon 10 000 i månaden för en långfilmsinspelning, det har jag aldrig hört talas om. Det måste vara unikt, det är extremt dåligt, säger Lars Åström.

Långfilmen Shoo Bree, efter ungdomsromanen med samma namn, kommer att spelas in på plats i Botkyrka Kommun. Flera av de unga skådespelarna bor och lever också i Botkyrka.

I kontraktet som en av skådespelarna fått kan man bland annat läsa att personen ska jobba 16 till 21 inspelningsdagar över en tidsperiod på två månader. Inspelningarna kan ske alla tider på dygnet men ingen övertidsersättning eller semesterersättning ingår i avtalet. För det får skådespelaren en lön på tio tusen kronor, det är alldeles för lågt, säger Lars Åström på teaterförbundet:

– Det är anmärkningsvärt lite pengar och det är helt oseriöst och oskäligt. Dessutom vill man baka in övertidsersättning och semesterersättning i den här redan låga ersättningen. Det är mycket anmärkningsvärt, det nog det sämsta kontrakt jag sett, säger Lars Åström.

Flera av skådespelarna har liknande avtal, bekräftar produktionsbolaget Acne film & TV. Enligt kollektivavtalet är minimilönen per månad cirka 25 000 kronor för en skådespelare. Men vanligtvis får skådespelare dagsgage.

– Det normala betalningsformen i branschen är dagsgage och med 16-20 inspelningsdagar så borde totalinkomsten ligga på 70 000- 80 000 kronor ungefär, säger Lars Åström.

I snart två veckor har flera av skådespelarna själva och genom ombud försökt få Acne Film & TV att ändra lönevillkoren, men utan framgångar. Först när Radio Stockholm tog kontakt med produktionsbolaget i förra veckan som Acne Film &TV i all hast ändrade villkoren för skådespelarna. Acne film & TV vill inte ställa upp på en inspelad intervju men skriver i ett skriftligt uttalande att " De kontrakt som blivit skrivna kommer att justeras enligt Teaterförbundets riktlinjer. I övrigt har vi inga kommentarer".

Radio Stockholm har pratat med en skådespelarna som fått en ny lön men den överensstämmer fortfarande inte med Teaterförbundets riktlinjer, utan är fortfarande väsentligt lägre.

Teaterförbundet har tagit kontakt med Acne Film& TV och vill att de tecknar ett kollektivavtal, men hittills har bolaget inte gjort det.

– Sådana här producenter måste vi bevaka på alla möjliga sätt. Det här är helt oacceptabelt, säger Lars Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".