De tio budorden. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Göteborgs stadsteater sätter upp Bibeln

Fem timmar av Gamla och Nya Testamentet, det bjuds Göteborgs stadsteaters besökare på nästa år, när teatern sätter upp Bibeln. Bakom den nyskrivna pjäsen står författaren Niklas Rådström, och för regin står Stefan Metz.

Helaftonsföreställningen kommer att innehålla bland annat skapelsen, färden på Noaks ark, och såklart, Jesus. Niklas Rådström säger att han tagit sig an en nästintill omöjlig uppgift att sammanfatta Gamla och Nya Testamentet i en pjäs på fem timmar.

”Naturligtvis är det en fullständigt omöjlig utmaning att försöka sätta Bibeln på en teaterscen, men just därför också oemotståndligt lockande. Utan erfarenheten att skapa en scenisk version av Dantes gudomliga komedi hade jag nog aldrig vågat anta den. Bibeln är, beroende på tradition, ett bibliotek om sextiotalet böcker och har dessutom en unik plats i vårt kollektiva medvetande. Att få plats med allt på scenen är naturligtvis omöjligt, frågan är hur man ska hitta ett samlat grepp som gör berättelserna meningsfulla i ett sekulärt samhälle med bibehållen respekt för den tradition de sprungit ur”, säger Niklas Rådström i ett pressmeddelande.

Regissören Stefan Metz var senast aktuell på teatern med Trettondagsafton och Peer Gynt.

”Detta är ett drömprojekt. Allt finns ju där, alla myter, moraler, lagar, värderingar och sociala koder som påverkat vår civilisation. Jag tror att alla har ett förhållande till Bibeln och jag ser verkligen fram emot att få dyka ner i detta material som man ju bär med sig i blodet men ofta är omedveten om. Vad jag vet har detta aldrig gjorts förut och det är ju minst sagt otroligt”, säger Stefan Metz.

Bibeln har premiär på Göteborgs stadsteater den 17 februari på Stora Scen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".