Manga lockar kvinnliga läsare

Manga misstas ibland för en genre inom serieteckningen, men är egentligen rätt och slätt ordet för japanska tecknade serier. I Japan är mangan mycket större än vad serier är här. Manga läses av i stort sett alla åldersgrupper, och av både män och kvinnor. Det finns manga för pensionärer, manga om mat, om golf och baseball. Det finns helt enkelt manga för alla.

Mangan har också spritt sig över världen och i Sydeuropa har den haft sin givna plats sedan 80-talet. I Sverige har det tagit längre tid, men nu börjar den komma stort även här. Störst är serien ”Dragon Ball”, som även finns som tecknad film. Men den tydligaste utvecklingen är att mangan lockar en läsargrupp som de traditionella serierna haft svårt att nå: tjejerna.

– I en tjejserie så är det i stort sett alltid en ung tjej som är huvudperson. Ofta är det riktigt vardagliga tjejer som inte är så starka eller jättemodiga från början. Serien handlar då ofta om hur de ska bli starkare och lära sig tro på sig själva, säger My Bergström som är mangaansvarig på Science Fictionbokhandeln i Göteborg.

Är det viktigt att det handlar om just tjejer?

– Jag tror att det är jätteviktigt. Det finns en del tjejserier som handlar om killar också, men just det faktum att karaktärerna inte känns främmande utan skulle kunna vara de själva eller en kompis är viktigt.

Det har funnits manga att få tag på i Sverige i flera år, men de senaste åren har försäljningen ökat explosionsartat och alla de svenska förlag som ger ut manga i dag planerar för nya titlar under hösten och nästa år. De serier som först togs in, som Dragon Ball och en som heter One Piece, riktar sig främst till yngre pojkar, men även för de är andelen kvinnliga läsare mycket högre än för traditionellt västerländska serier. Därför har förlagen nu börjat ta in mer renodlade tjejserier, så kallad shoujomanga. Egmont Kärnan har till exempel W.i.t.c.h-serien, som är gjord av italienska Disney och i Manga Mania, som är en tidning med flera olika mangaserier, har ”Power” blivit väldigt populär hos läsarna. Den handlar om en tjej som spelar basket och blir tvungen att klä ut sig till kille.

Hittills har förlagen struntat i tjejerna, eller helt enkelt inte lyckats hitta serier som de tycker om, så mangan tycks fylla ett tomrum. I Japan teckans nästan hälften av all manga av kvinnor – trots att kvinnor inte nått någon framträdande position på arbetsmarknaden i stort. Och kvinnor tillåts också ta en annan plats i mangan än i de serier vi är vana vid här, berättar My Bergström.

– Manga är ju en fantasi och de är skrivna så att de ska vara fantasifyllda. Då har man ofta stoppat in kvinnor i maktpositioner och liknande. Ett väldigt bra exempel är en stor, stor, populär serie som heter ”Gundam” där ett antal kvinnor har maktpositioner. De kan vara generaler, ge kommando för flottan och liknande. Så jag tror man kan gilla fantasin om att kvinnor har en plats i samhället som de inte riktigt har i dag.

Samtidigt så framställs tjejer – i främst en del killmanga – som avklädda, med stora bröst och i sexualiserade sammanhang. My Bergström tycker att en del mangaserier genom att klä av även starka kvinnokaraktärer tar ifrån dem deras makt, men hon pekar också på att sexualiseringen inte är ensidig.

– Den där exploaterande blicken, som jag brukar kalla den, finns egentligen i alla serier. Så i en tjejserie är det killkropparna som utsätts för påtvingad nakenhet, medan i killserierna är det i större utsträckning tjejerna som får kläderna avrivna.

Bland dem som läser manga är det många som också börjar teckna själva. Tidningen Manga Mania får varje månad in mängder av teckningar från sina läsare, och i senaste numret kan man läsa den första publicerade svenska mangaserien. ”Tokyo by Night”, som den heter, är skriven av Åsa Ekström, och handlar om när hon själv och en kompis bodde i Tokyo.

– Vi skulle sälja smycken på gatorna, jag och en kompis. Det visade sig vara illegalt så vi fick maffian efter oss, och polisen, och vi råkade i trubbel.

Vad är det med manga som du tycker så myclet om?

– Att det finns både för barn och för vuxna, och för folk som tycker om matlagning eller sport, eller... Och att det är längre serier. Oftast kan det vara tio pocketböcker med flera hundra sidor i varje. Så det är som att läsa flera olika böcker – man blir helt indragen.

Stina Haraldsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".