Whitney Houston tillbaka, i rundare kropp och mindre röst

Whitney Houston, guddotter till Aretha Franklin, söt som en sockerbit och med en gospelröst som en ängel, var på 80- talet en tvättäkta självlysande superstjärna. Men 90-talet blev hårdare och hon varvade sina hitar och roller med mariujana, inställda konserter, och slagsmål med maken. Och de allra senaste åren har pressen noggrant rapporterat som en anorektisk mager dam som söker sin frid hos konstiga sekter, rullar sig i kokain, och deperat försöker komma tillbaka. Och i måndags kväll hade Whitney Houston turnepremiär i Bangkok.

Hur skulle det gå?

In kom hon i ett vitt fodral - borta var den näst intill utmärglade Whitney Houston så som hon sett ut en lång tid.Men borta var lystern i hennes ögon och hon såg stundtals rent plågad ut där hon stod på den nästan helt nakna scenen. Och den mycket starka kören hon hade fick mer än en gång fylla i när stjärnan glömde bort texten. Och ibland sprack rösten - dold i en hostning.

Men däremellan så visade hon prov på en röst som har ett ofantligt omfång och när hon sjöng några gospels då såg hon ut att trivas. Den helt utstålda arenan jublade mest när hon bjöd på hitlistelåtar som ”I wanna dance with somebody” och ”I will always love you.

Men hon såg inte ut att orka med mer än den knappa en timma och tjugo minuter som konserten varade och man fick känslan att hon kortade ner den rejält. Och hon sa flera gånger att hon har haft några tuffa år bakom sig - men det såg ut som om hon även har några tuffa år framför sig. Och när hon skulle presentera sina bandmedlemmar så fick hon inte till alla namnen trots att hon hade en fusklapp

Om tre dagar så ska hon ge en konsert i Shanghai och därefter följer framträdanden i både Peking och Hongkong.

Margita Boström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".