Lyssnarna tog Ingmar Bergman på orden

Den 18 juli 2004 sommarpratade regissören Ingmar Bergman i P1 och gensvaret från lyssnarna blev rekordstort.

- Sommar är ett program som alltid får stort gensvar från lyssnarna. Varje år får Lars Ulvenstam en korg med brev och i fjolfick Mustafa Can väldigt mycket respons från lyssnarna. Men vi har aldrig upplevt så mycket post till en person som i år, aldrig någonsin. Jag är projektledare på åttonde året nu, och jag nog säga att det inte har varit så tidigare heller, säger Bibi Rödöö som är chef för Sommar i P1.  

Två dagar efter sändningen hade det hunnit komma in drygt 200 mejl och brev. Programmet handlade om vad musiken har betytt för Ingmar Bergman. Orsaken till de många breven var att han i slutet av sin sändning ställde två frågor till lyssnarna.

- Den ena är: vem har sagt - jag tycker det är så fantastiskt - ”Bach spelar fyrhändigt med vår herre”? Det skulle jag väldigt gärna vilja veta. Och sedan har jag en fråga till: varifrån kommer musiken?

Lyssnarna tog alltså Bergman på orden och satte sig ner och skrev.

Många av mejlen är långa och väldigt seriösa och lyssnarna har många olika svar på varifrån musiken kommer. Några exempel är: musiken är inbyggd i universum, den är ett uttryck för transcendensen, den kommer inifrån människans själ, den kom till av en slump och all musik är symboler för barnets önskan att återhöra moderns vaggvisor.

Sveriges Radios programförsäljning fick också mycket att göra. Två dagar efter sändningen hade 150-200 personer hört av sig för att köpa Ingmar Bergmans program. Det brukar räknas som väldigt bra om 20-30 program säljs.

Den som missade Sommar med Ingmar Bergman kan lyssna via nätet på sr.se.

Therese Uddenfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".