1 av 2
Djup tragik i Gunnar Bergdahls "Ludmila från Tjernobyl". Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Gunnar Bergdahl är kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad och skildrar en familj som drabbas av Tjernobylolyckan. Foto:Roger Larsson/Scanpix
Litteratur

Livet efter kärnkraftsolyckan

Ljudmila från Tjernobyl av Gunnar Bergdahl berättar en historia om livet som kom av sig i katastrofens skugga. Bokens styrka är inte de debattorienterade kapitlen, utan berättelserna om sjukdomar, död och drömmar som går i kras.

Förlaget Ordfront publicerar i dagarna ett debattinlägg i bokformat. Ämnet är så klart frågan om kärnkraftens existensberättigande eller inte. Men det är ingen faktagenomgång med argument för eller mot som nu ges ut. Ljudmila från Tjernobyl av Gunnar Bergdahl berättar en historia om livet som kom av sig. Naila Saleem har läst den.

Det är tidigt 80-tal när Ljudmila och Vasia träffas hemma hos goda vänner. De blir kära och gifter sig snart. Det lyckliga unga paret lever i den sovjetiska framgångsstaden Pripjat och livet är ljuvligt underbart. Han är brandman. Hon bageritekniker.

Två kilometer därifrån finns stadens raison d'être - kärnkraftverket i Tjernobyl och Sovjetuntionens stolthet.

Natten mellan den 25 och 26 april 1986 förändras allt. Ett säkerhetstest på kärnkraftverket orsakar en härdsmälta. Vasia skickas dit för att släcka branden och dör några veckor senare av sviterna från den radioaktiva strålningen.

Dödskampen blir plågsam och kort därefter måste Ljudmila även begrava parets nyfödda dotter. All radioaktivitet som hon andats in när hon vårdade Vasia har samlats hos fostret.

Ljudmilas berättelse är ofattbar i sin tragik även om man ibland undrar över de ensidigt rosenröda minnena från Sovjettiden som är totalt befriade från kritik. Bokens mer debattbetonade kapitlen om kärnkraftens existensberättigande klarar man sig också bra utan.

För Ljudmilas livsöde förklarar i sig självt vad som verkligen händer när ett kärnkraftverk går sönder. Liven som tar slut. De eviga sjukdomarna hos överlevarna. Och kanske det smärtsammast av allt: drömmen om ett liv tillsammans - i goda vänners lag, om föräldraskap och gemenskap, som går i kras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".