"6 points" - bättre än affischen

”6 points” - ja, det är den lite underliga titeln på regissören Anette Winblads första långfilm. Winblad har tidigare gjort flera dokumentärer och kortfilmer, bland annat ”Fan ta dom” som visades i Sveriges Television förra året. ”6 Points” lanseras som sommarens stora svenska ungdomsfilm och den handlar om tjugoåringarna Petra, Anna och Michelle, som varit vänner sen dom var små, men vars vänskap nu sätts på prov. Stina Haraldsson bänkade sig i biografen.

Ni vet såna där viktväktar-points, det är sådana titeln anspelar på. På filmaffischen syns tre brudar självupptaget piffa upp sina kroppar i en spegel. ”Aha, en film om unga tjejer som bantar och sminkar sig och pratar om killar!” Men nej - markandsföringen bedrar. Viktväktandet är ett sidospår. Egentligen handlar det om alkohol- och sexmissbruk, en misshandlande pojkvän och oro för en graviditet som man inte vet om man vill ha. För Anna bor ihop med sin avundsjuka och kontrollernade pojkvän Patrik, som är otrogen med Michelle, som i sin tur har sex med lite vem som helst men mår jättedåligt över otroheten och berättar om den för Petra, som driver ett café och inte har haft mens på tre månader, men låtsas som ingenting.

Min första tanke är att ”6 Points” ger uttryck för en radikalfeministisk verklighetsbild. Männen är våldsamma och tänker mest på att få sex vare sig kvinnorna vill eller inte. Pojkvännen Patrik är som tagen ur en manual om hur män som misshandlar beter sig. Men här finns också en rätt tröttsam kvinnoskildring. Man fattar direkt att Michelle egentligen mår dåligt av att ha sex med flera män i veckan och att det kommer sluta med våldtäkt. Så skildras nästan aldrig killar med stor sexaptit. Och så är det några saker som känns påhittade av nån vuxen utan koll. Folk bjuder faktiskt inte upp varandra på discon, och unga människor håller inte på med sten, sax, påse.

Men trots det här så framstår Anna, Petra och Michelle som så trovärdiga att jag allt eftersom verkligen börjar tycka om ”6 Points”. Filmer om unga människor känns ofta tillgjorda, med en syn på framför allt unga tjejer som om dom inte vore förmögna till allmänmänsklig reflektion. Här får dom kvinnliga karaktärerna plats, och dom brottas med problem som inte blir förminskade. Efterhand framträder också några killar som som inte är egoistiska sexmonster, och trots mörkret blir ”6 Points” tillslut en riktig girl power-film. Fast inte om några plastiga Spice Girls-karaktärer utan om människor, med problem som människor faktiskt har i vardagen runtomkring oss. Just därför är titelns och filmaffischens ganska ytliga anspelningar missvisande.

Stina Haraldsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".