Ur Limitless. Foto: Relativity Media, John Baer/AP

Limitless – överdriven och hopplös

Lyssna på recensionen
1:40 min

Filmen Limitless har svensk premiär idag, fredag. I den möter vi en författare som är desperat efter något som ska lösa hans kreativa problem när en topphemlig drog uppenbarar sig. Hugo Lavett har sett filmen.

Det måste vara en av de mest delikata utmaningarna för en filmregissör, det att återge en tripp. Att skildra vad som händer, hur man upplever saker och konsekvenserna av ruset. Speciellt om drogen är påhittad. Jag menar, det skulle kunna se ut hur som helst! Vad vet jag? Fiktion – ta mig dit.

I filmen Limitless görs ett försök.

Bradley Cooper spelar den aspirerande författaren Eddie. Han kämpar med ett bokmanus, han ligger efter med hyran, tjejen lämnar honom och, ja, allt är bara fördjävligt.

En dag stöter på en gammal vän som övertalar honom att pröva en ny topphemlig drog. Vännen säger: "Vi använder bara 20 procent av vår hjärna. Med det här pillret kommer du åt hela."

Det klart man inte tackar nej.

När Eddie blir hög skriver han klart sin bok på fyra dagar. Han slutar röka, han får tillbaka exet, plötsligt talar han flera språk flytande och han kallar sig själv för "den förbättrade Eddie." Och med de nya superkrafterna deklarerar han: "Wall street ska göra mig rik" och på köpet får han några fiender.

Hela filmen är liksom överdriven, maxad och helt hopplös. Regissören berättar i ett speedat tempo, med skruvade specialeffekter och tung musik för att förmedla känslan av att vara påverkad. Men jag känner jag mig aldrig euforisk eller illamående.

Så att Eddie väljer att bli wall street-nisse istället för bisarr kultförfattare är tråkigt men i sammanhanget trovärdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".