Stålmannen vill säga upp sitt medborgarskap

Den blåklädde superhjälten säger i det senaste numret av Action Comics att han är trött på att vara den amerikanska utrikespolitikens verktyg. Detta har rört upp känslorna hos flera konservativa skribenter och bloggar i USA, skriver brittiska The Guardian.

Stålmannen förknippas ofta med det typiskt amerikanska. I sina blå trikåer och sitt S-emblem på bröstet har han varit den amerikanska patriotismen personifierad.

I det nya numret av Action Comics dyker superhjälten upp under en fredlig demonstration i Iran och ställer sig på demonstranternas sida. Den islamistiska regimens ledare tolkar detta som en krigshandling för USA:s räkning och Stålmannen blir irriterad. Han hotar med av avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap eftersom han ”är trött på att hans handlingar alltid tolkas som en förlängning av USA:s politik” och säger att han ser sig själv som en ”universums medborgare”.

Nu gör aldrig Stålmannen något utav sina hot, men konservativa skribenter har reagerat med avsky och bloggar och kommentatorsfält svämmar över av arga inlägg. På en blogg i den neokonservativa tidningen The Weekly Standard frågar sig journalisten Jonathan V. Last syrligt hur Stålmannen ser på det brittiska ingripandet eller på schweizisk neutralitet. ”Om inte Stålmannen tror på Amerika, tro han inte på någonting”, skriver han.

Händelsen har även väckt konspirationsteoretikerna till liv. På serietidningsforum på nätet dras paralleller mellan de konservativa kritikerna och de som ifrågasätter den amerikanske president Barack Obamas medborgarskap.

Stålmannen skapades 1938 av Jerry Siegel och Joe Shuster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".