Ai Weiwei. Foto: Andy Wong/Scanpix.
Gallery Weekend i Berlin

Konstnären Ai Weiwei saknad på Gallery Weekend i Berlin

Caroline Salzinger rapporterar från Berlin
1:30 min

Gallery Weekend är den stora, årliga händelsen i den tyska huvudstadens konstliv. Mest uppmärksamhet i år fick ingen av de 50 konstnärern på plats utan en som fattades – den kinesiska konstnären Ai Weiwei.

I helgen var det  Gallery Weekend i Berlin, den stora, årliga händelsen i den tyska huvudstadens konstliv. Mest uppmärksamhet i år fick ingen av de 50 konstnärer som var på plats i något av de 44 gallerierna utan en som fattades- nämligen den fängslade kinesiska konstnären Ai Weiwei.

Två nya konstverk av Ai Weiwei, Träd 2011 och Klippa 2011, står utplacerade enligt hans anvisningar på Galerie Neugerriemschneider, men det enda som syns av av konstnären själv är hans namnteckning; i rött bläck, med kinesiska och latinska bokstäver på ett stycke urblekt trä. Konstverken och planen på hur de skulle stå färdigställdes innan han greps för drygt en månad sedan, galleristen Tim Neuer säger till tidningen Die Zeit att det var Ai Weiweis uttryckliga önskan att projektet skulle fortsätta om han greps.

Uppmärksamheten kring Ai Weiweis försvinnande är extra stor här i Berlin eftersom det alldeles innan blev känt att han förhandlade om att köpa den tyska elektronikkoncernen AEGs gamla fabrik sydöst om Berlin, i intervjuer betonde han att det inte handlade om att bege sig i exil, Kina skulle fortsätta att vara hans hemmabas men att han ville utveckla en andra bas i Berlin. Den 4800 kvardatmeter stora fabriken har stora källarutrymmen och i en intervju sa Ai Weiwei att han gillade byggnaden eftersom han älskar att arbeta i underjorden. Ai Weiwei förhandlade dessutom med konsthögskolan här i Berlin om en gästprofessur, förhandlingarna påbörjades i December och i onsdags erbjöd universitetet Ai Weiwei gästprofessuren via hans fru.

Caroline Salzinger, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".