Blomporr

En hittills kall och regnig juli får kanske många att tänka på hur den egna trädgården ”skulle kunna se ut”. Men när vädret eller andra omständigheter inte räcker till, så finns ju böckernas värld. En av de många trädgårdsböcker som kommer ut nu under sommaren heter ”Körsbärsgården” och är skriven av Marita Jonsson. Den handlar om hur hon och hennes familj återuppväcker en trädgård med tillhörande café på södra Gotland.  Elin Claeson försjönk en stund i den litterära rabatten.

Jag hamstrar trädgårdsböcker, hyllorna dignar av soffbordsstora volymer med dyrt tjockt papper, glansiga bilder av blomsterstilleben i motljus och kända och okända människors berättelser om sina och andras trädgårdar.

Så har jag - och jag skäms lite för att säga det - en pervers faiblesse för den där adjektivsjukan som, likt mjöldagg och svartfläckssjuka, sprider sig över sidorna: allt är ”förvildat, skirt och skärt, susande, hemlighetsfullt, soldisigt eller i vacker vintervila”.

Och jag fastnar, drömmande, bland de hemliga språknycklarna för de invigda: rosa rugosa, lavandula angustifolia, papaver orientale, digitalis purpurea, mandragora officinarum.Jag plockar fram, bläddrar, läser lite här, dröjer vid tanken på den egna trädgårdens potential. Och får nog.

Att läsa en trädgårdsporrbok från pärm till pärm är ansträngande för ett kritiskt sinne. Så även Körsbärsgården som jag med hamstrarens förtjusning snodde åt mig från redaktionsbordet.

Marita Jonsson vandrar från januari till december genom den sydgotländska gårdens trädgård - planerande, grävande, planterande, gödslande, rensande, skördande - och jag undrar om hon inte har nåt annat liv. Måste hon inte tanka bilen, tvätta? städa toan? dra in de pengar gårdslivet måste kosta?

När hon sen dessutom lagar fantastisk provencalskinspirerad mat av allt jorden ger - iklädd romantiska linnekläder som klarat det hårda arbetet utan att få en enda fläck - då ger jag upp och drömmarna går upp i en blå liten rök och jag fräser besviket att inte ens bilderna lever upp till förväntningarna.

Tacksamt nog står där i hyllan, bredvid de ordrika, mer jordnära, handfasta bruksböcker. ”Gör så här - jordförbättring, ogräsbekämpning, perennskötsel”. jag andas ut, tar på mig handskarna och känner mig redo för kirskålen.

Fast ändå - när natten är ljum och schersminens doftslingor letar sig in i vardagsrummet - då fingrar jag längtansfullt på de tjocka böckerna igen - en liten stund bara - innan läggdax - så kan drömmarna kryddas av backtimjan, silverarv och dignande rosenbuskar.

Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista