Banksy stödjer ryska konstnärer

2:58 min

Efter en provokation riktad mot säkerhetspolisen går konstnärerna gruppen Vojna inte säkra i St. Petersburg. Nu har den hemlighetsfulle Banksy gått in med borgen för att gruppen inte ska behöva sitta i häkte.

Gruppens förgrundsfigur Oleg Varotnikov säger att de kallar sig för konstterrorister. När vi planerar vad vi gör tänker vi inte bara själva aktionen utan också reaktionen efteråt och vilken effekt vi vill att den ska få. Vi vill att man ska prata om den.

Vojna betyder krig på ryska och i gruppen ingår ett hundratal personer men den innersta kärnan som planerar allt består bara av en handfull. Det de kanske gjort sig känd för är att ha målat en 60 meter lång penis på en klaffbro i centrala St Petersburg förra året. När klaffbron gick upp kunde penisen beskådas från den federala säkerhetstjänstens byggnad intill.

Det här är något som många St Petersburgsbor skrattar åt fortfarande och som gav Vojna ett pris på 100 000 kronor från det ryska kulturdepartementets kassa. Ett minst sagt kontroversiellt beslut som togs av en jury trots ministeriets uttryckliga motvilja.

Det som fick polisen att på allvar bry sig om Vajna, en grupp med märkbart anarkistiska drag, var att aktivisterna en natt välte polisbilar. Enligt vissa uppgifter med polismän sovande inuti.

Oleg Vorotnikov och gruppens chefsideolog Leonid Nikolajev riskerar mångåriga fängelsestraff. De är just nu fria mot borgen som den hemlighetsfulle streetkonstnären Banksy bidragit med en miljon kronor till.

– Tiden i häktet var bara bra för oss, säger Oleg Vorotnikov. De försökte trycka ner oss men sedan förstod de att det inte var lönt eftersom folk bara uppmärksammade oss ännu mer.

Vi står på gatan utanför en bar i St Petersburg och med Oleg Vorotnikov finns också hans fru och medaktivist Natalja Sokol samt deras tvåårige son Casper och hangarounds.

De är märkbart uppstressade över situationen med rättsprocessen och vågar inte gå ut själva eller stanna på en och samma plats alltför länge.

– I Ryssland är vi inte säkra någonstans, säger Oleg Vorotnikov. När vi gick från en presskonferens dök det upp polismän från antiextremiststyrkan och slog ner oss och skadade Casper. Det är ju krig du vet så det finns ingenstans att gömma sig.

Thomas Jordan, St Petersburg