Allt är tillåtet i en ny rysk film

”Nattpatrullen” är en av de ryska filmerna som har lockat flest besökare till biograferna på mer än tio år. Den markerar en ny era för den ryska filmindustrin, säger frontfiguren i det rockbandet Mummi Troll - som också spelar vampyr i ”Nattpatrullen”. Han syftar då på specialeffekterna som aldrig har varit så påkostade i en rysk film.

Men ”Nattpatrullen” är omöjlig att genrebestämma, i alla fall för Sveriges Radios korrespondent. Och han tvivlar på att filmen skulle funka lika bra i Sverige.

Tänk er en blandning av en svensk Hassel-deckare, Terror på Elm Street och Sagan om Ringen - kryddat med ett störtande Aeroflotplan och hela tiden full av rysk humor. Ungefär så galet, så spretigt och så obestämt tycker kan man beskriva den ryska filmen ”Nattpatrullen”, ”Notjnoj Dozor”. Den är en märklig blandning av allt och man kastas mellan olika scener.

Filmen är baserad på en bok och handlingen är en klassisk kamp mellan ont och gott, utspelad i dagens Moskva: i tunnelbanan, i nedgångna lägenheter och i polisbilar. Det är en specialeffekternas Dagobert-macka - öppna kylskåpet och ta fram alla effekter och blodpölar som finns och lassa de dryga två timmarna fulla.

Men filmen är välgjord. Trots den relativt lilla budgeten på knappa 40 miljoner kronor är effekterna bra och den är mycket snyggt filmad. Framförallt är den en succé - första helgen spelade den in 25 miljoner kr. Bara ”Sagan om konungens återkomst” och ”Troja” är populärare denna sommar på biograferna i Ryssland.

Men Moskva-borna Oleg, Oksana o Lisa har lite olika åsikter:

- Den är typisk amerikansk, - den är intressant, - den är jättebra, är omdömet från dessa tre.

Filmen marknadsförs stenhårt med stora affischer överallt och skådespelarna är ofta med på TV. ”Nattpatrullen” speglar den nya experimenterande ryska kulturen där allt är tillåtet och inget är fel. Själv är jag tveksam till om den skulle göra succé i Sverige. Det är den för skruvad, för galen för. Men som alltid - osvuret är bäst...

Edvard Unsgaard, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista