Botkyrka internationella litteraturkväll. Faraj Bayrakdar och Nawal El Saadawi deltog i diskussionen. Mustafa Can var moderator.
litteratur

"Varje dag, varje natt skjuter de sin egen befolkning"

Faraj Bayrakdar skrev sju böcker i syriskt fängelse. På cigarettpapper.
3:18 min

Det var fullsatt på Hallunda Folkets hus i går då egyptiska författarstjärnan Nawal El-Saadawi besökte den internationella bokmässan. Temat för kvällen var litteraturens villkor i en globaliserad värld, men med gäster från Egypten och Syrien dominerades kvällen naturligtvis av vårens revolter i arabvärlden.

 – Varenda minut finns det någon orättvisa som gör mig arg, säger den egyptiska läkaren och författaren Nawal El Sadaawi. Redan som tioåring drömde hon om revolution, men fick vänta i 70 år för att få uppleva en. 80-åriga Nawal El Sadaawi övernattade med den unga demonstranterna på Tahrir-torget i Kairo i februari.
 – Vi vann, och det var så skönt att för första gången i mitt liv känna att jag inte var ensam i att ständigt ifrågasätta orättvisor. Jag har haft rätt hela tiden, säger hon.

Från Syrien däremot, rapporteras fortfarande om regimens attacker mot den egna protesterande befolkningen.
   Poeten och författaren Faraj Bayrakdar har inga illusioner om att regimen kommer att hantera upproret på ett mer demokratiskt vis.
 – Varje dag, varje natt, skjuter de människor. Sin egen befolkning, säger han.

Faraj Bayrakdar har levt i Sverige i sex år, först som fristadsförfattare. 14 år av sitt liv spenderade han i syriskt fängelse, under de åren skrev han sju böcker på cigarettpapper som han smugglade ut. En av böckerna heter på svenska Språkets och tystnadens otaliga svek, och skildrar fängelsetiden, ingående med detaljerade beskrivningar av olika tortyrmetoder.
 – Om jag inte kunnat skriva hade det varit svårt för mig att överleva fängelset. Kan man skapa kan fångenskapen aldrig vinna över dig.

Poeten Ghayath Ahlmadhoun, också från Syrien, brukar ägna våren åt fiske, det är perfekt för gös och strömming nu säger han. Men de senaste veckorna har han varken kunnat fiska eller sova, han har bara oroat sig för sin familj. Dom tillhör den medborgarskapslösa palestinska minoriteten i Syrien.

Det senaste han hört är att regeringen strypt vattentillgången.
 – Jag kan inte förstå att den här typen av regim finns, nu 2011. Och har du någonsin hört om att någon regering stoppat vattnet till sitt eget folk?

I livslång exil är Ghayath Ahlmadoun utled på att alltid skriva om samma sak. Om Palestina. Israel har inte bara ockuperat landet, utan också den palestinska litteraturen, menar han.

– På ett vis är den palestinska litteraturen sjuk, den uppstod som en reaktion på en sjuk situation.

Sofia Olsson
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".