1 av 2
Spöken i tallskogen: "Two Palestinian Riders, Ben Shemen Forest (2011)". Foto: Dor Guez (beskuret)
2 av 2
Dor Guez. Foto: Dvora Orbach
konst | intervju

Den israeliska tallskogens spöken

”Jag försöker komplettera historieskrivningen”
3:22 min

På konstmuseet i Tel Aviv kan man just nu se utställningar av de tre nominerade till Israels finaste pris för unga konstnärer. En av dem heter Dor Guez, och hans konstprojekt om tallar har retat upp en del besökare.

– Jag antar att dom blir lite överraskade, säger Dor Guez när jag frågar hur publiken reagerat på hans utställning. Själv tappade jag hakan redan innan jag klivit in i själva utställningen.

På väggen utanför kan man läsa om Nakban - palestiniernas stora katastrof i samband med Israels bildande, då hundratusentals araber flydde och fördrevs.
– Jag tror det är första gången man talar om den på ett stort konstmuseum i Israel, säger Dor Guez.

Som symbol för nakban får tallen stå. Ja, trädet. Att plantera ett träd är ett patriotiskt sätt att fira födslar, bröllop och andra bemärkelsedagar i Israel - ett sätt att, som det sionistiska stridsropet löd, få "öknen att blomstra". Och både före och efter staten Israels bildande planterades stora skogar, av till stor del just tall. Och det av två skäl, berättar Dor Guez.

– Tallen kom från Europa, precis som många av de judar som kom till Israel när staten var ung. Och så växer den snabbt, vilket var viktigt - eftersom skogsplanteringen var ett sätt att göra anspråk på landet. De som utförde själva planteringen var till stor del palestinier. En av dem var Dor Guez morfar, Jacob Monayer, och med på utställningen finns 9 bilder ur hans fotoalbum, gulnade fotografier från mitten av 1950-talet med leende, brunbrända män i vita skjortor med uppkavlade ärmar.

– Här i Israel förknippar vi den här sortens nybyggarbilder med den sionistiska myten om judarna som byggde landet, berättar Dor Guez. På bilderna kan man se att det inte är hela sanningen.

Ett stort panoramafotografi visar en stillsam talldunge med picknickbord och en knastrande brasa i bakgrunden - dom konstgjorda skogarna är populära friluftsområden i Israel. Men det enda som rör sig i den här bilden är, enligt titeln, två "palestinska ryttare" - en påminnelse om att många av skogarna planterades på områden som övergavs av palestinier 1948. Ryttarna och deras hästar är fångade med lång slutartid och liknar mest av allt spöken.
– Jag försöker komplettera den israeliska historieskrivningen, förklarar Dor Guez. Och den palestinska verkligheten är en del av Israels historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".