Tips om terroristen kommer

Man ska inte se så mycket på TV har det sagt då blir man fet och slöhuvad, men frågan är om det gäller för Britterna. För stänger dom av och går ut och spelar fotboll istället så kan dom missa viktig samhällsinformation om terrorism.

”Go in, stay in, tune in” - det är huvudbudskapen i den stora mediekampanj som just dragit igång i Storbrittanien för att förbereda befolkningen på terroristattacker. Regeringen satsar 110 miljoner kronor - och nu frågar sig många om det verkligen var så smart använda pengar.

Läs den, förvara den säkert och fortsätt sedan ditt vanliga liv - säger rösten i TV-reklamen om den broshyr som nu skickas ut till alla 25 miljoner hushåll i Storbritannien. Där står vad man ska göra vid ett terrorattentat - eller annan nödistuation. Och vad man bör ha till hands - filtar, konserver och första hjälpen-utrustning.

Anledningen till hela kampanjen är att man är rädd att yngre människor inte har en aning - en generation avvand från risker.

Det är lite som den gamla svenska informationen i telefonkatalogen - ”Om kriget kommer.”

Men kampanjen har fått kritik för att den är dyr för samhället och för att råden är lite väl uppenbara. Som att man ska lämna byggnaden man är i om en sprängladdning exploderar. Och att det generella rådet om att man ska gå inomhus vid en nödistuation inte alltid gäller.Till exempel inte om det brinner i huset. Men rådet om att lagra mat och förnödenheter är nödvändig i den bekväma 24-timmarskultur som unga lever i, enligt de som utformat kampanjen. Somliga anser också att en sådan här kampanj kan vara skrämmande, men avsikten är att hjälpa människor, inte att skrämma, säger inrikesministern David Blunkett.

En liknande kampanj i Australien förra året fick också kritik. För att råden var så uppenbara, att det var slöseri med skattepengar och att om det verkligen händer något - då slår man ändå ett nödnummer. Man letar inte fram sin broshyr ur pappershögarna.

Gunilla Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista