Ur This is not a Love Story. Foto: Kim Hiorthøy.

En danshyllning till roadmovien

Hör Cecilia Djurbergs recension
2:10 min

"This is not a love story" tillkom under en odyssé genom Europa. Den är lika softad och småklurig som vi är vana vid hos Gunilla Heilborn. Men blev det verkligen inte mer av resan än så här?

Idag onsdag öppnar Made-festivalen i Umeå och den pågår till och med lördag. Där kan man bland annat se koreografen Gunilla Heilborns nya dansverk This is Not a Love Story, som har tillkommit under en odyssé genom Europa. Från Tromsö i norr till Lissabon i söder har teamet samlat material, arbetat i studios och undrat över historien. Vem gjorde vad, när, var och varför? Dansar gör Kristina Viiala och Johan Thelander och musiken till denna sceniska roadmovie har komponerats av Kim Hiorthøy.

This is not a love story är som en danshyllning till roadmovien, den öppnar kärleksfullt filmdramatiskt med surroundåska och flashande blixtar över scenen och salongen. Fast efter den inledningen blir det lika softat och småklurigt som vi är vana vid hos Gunilla Heilborn.

Dansarna Kristina Viiala och Johan Thelander spelar mest sig själva men med enkla grepp som kostym- och perukbyten lånar de in rollfigurerna Vera och Kowalski ur roadmovien The Vanishing point från 1971. Heilborn tar dock inte så mycket fasta på filmens biljakter utan tar avstamp i personerna och gör sin föreställning till ett slags analys av duetten som form och filosofi. Två personer gör en gemensam resa, fysiskt, eller kanske bara i fantasin. Känslomässigt förstås, trots att titeln så bestämt slår fast att det här inte är nån kärlekshistoria - det står till och med skrivet på fonden.

Det findansas ovanligt mycket för att vara en Heilbornkoreografi, ofta synkat men med avbrott för små individuella, rätt så interna gester. Dialogen som förs är kortfattad med många skruvade upprepningar och man känner att det här är ett radarpar med så mycket gemensamt bagage som vi bara får skymta en bråkdel av.

De bjuder på en enorm feel good-upplevelse men samtidigt lämnar de mig med en känsla av att ha blivit snuvad på något – blev det verkligen inte mer än den här filosofiska krumeluren kvar av teamets omfattande inspirationsresa genom Europa?

Gunilla Heilborns nya verk This is not a love story kan ses på MADE-festivalen i Umeå ikväll.

Cecilia Djurberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".