recension | litteratur

Vad gör Charles och Camilla på en tysk strippklubb?

1:51 min

Danska Christina Hesselholdts bok Kranielådan hyllades när den kom för några år sedan. Nu är hon aktuell med Camilla and the horse. Förbryllande läsning, enligt Kulturnytts recensent.

Och hästen, vaddå hästen? Och varför har en dansk bok en engelsk titel: Camilla and the horse?

Det undrar jag innan jag ens slagit upp den och sedan fortsätter boken att överrumpla mig ju mer jag läser.

I en engelsk landskapsidyll vrålar ett stridsflygplan fram, och turisten Alma blir överförtjust, inte i Wordsworths natur, utan i känslan av att vara nära dödsmaskinen.

På en tysk stripklubb köper Prins Charles och Camilla sex. Fast vänta nu, det är ju två danskar som heter prins Charles och Camilla? Eller har de engelska kungligheterna klätt ut sig till danskar?

Så här fortsätter boken, med udda, obekväma karaktärer som lånar epitet och karaktärsdrag från kändisar eller litteraturhistorien hejvilt. Vem som helst skulle kunna dyka upp i det här gänget. Åtminstone vem som helst som fascineras av våldet eller trösten.

För knappt har familjens husdjur Kaninen, dött och ögonen brustit i bilen på vägen till begravningen på sommarstället, förrän mormor i familjen återuppstår från de döda och prydligt knäpper igen blusen efter en ordentlig omgång hjärt- och lungräddning.

Och när bakfyllan väcker Charles och Camilla fylls de i alla fall av sentimentalitet, kanske ånger.

Till slut börjar boken likna en litteraturens dockteater, där karaktärerna agerar mot varandra som om kropparna bara är material. Mycket riktigt dyker också en inkomplett rollista upp mot slutet. Och Camilla and the horse blir levande i motståndet mot instruktionerna, karaktärernas sätt att vända upp och ner på tysta överenskommelser. Med varandra och med läsaren.