Som kanderat socker

Läckö slott är i sig, sedan flera år, ett av Västergötlands stor turistattraktioner. Det natursköna läget direkt vid Vänerns södra strand där slottet närmast är en schablon på stort vitt slott på kulle vid vatten. Och inuti slottet är mycket i utmärkt skick – med slottskyrkan och kungssalen som praktexempel. Detta Läckö slott härbärgerar under sommaren både opera och schlagerpopturnéer. Och sommarutställningar – Per Feltzin har sett Från topp till tå – Lyx och nödvändighet.

Accessoarer – det är vad det handlar om. Alla de här små sakerna som gör livet värt att leva. Som en dukatpung i siden med silverbroderi och kantat med grön silkesfrans. Lite större än en utbredd hand. På ena sidan avbildas en man och på andra sidan en kvinna. Så vacker, i sina milda färger, svagt glänsande. Här la man sina småmynt och några som också tyckte om dukatpungen var ficktjuvarna på 1600-talet. För det handlar om främst accessoarer från 16- och 1700-talen. Läckö slott har tillsammans med Nationalmuseum i Stockholm valt ut föremål som man ofta ser på dåtidens porträttmålningar. Sidenbandet, broschen, käppen, skon, handsken. Många gånger har man faktiskt hittat just den Ordenskedja för Serafimerorden som är avmålad där framför ögonen på oss. Målningar visas parallellt med tingen. Utställningen är perfekt för Läckö slott, men den som önskar sig en ny avslöjande bild av de sociala hierarkierna genom tingen blir inte bönhörd. Det här är i stället en ytmässigt liten utställning som genom sin mängd småsaker och detaljrikedom skapar en egen storhet. Om man som jag blir alldeles varm inombords över en ceremonikäpp i buxbom och rådjurshorn då är det här nåt extra. Käppens prydnad föreställer skogsguden Silvanus, här en skäggig man med pinjekrans i håret. Mitt bland alla fickur och dosor finns en liten rackare i emaljerad koppar från 1770-talets Tyskland. Den har dubbelt lock – pastoralt på utsidan – erotiskt på insidan. Här flyger en ensam eregerad penis mot ett öppet sköte. Mina favoriter på Läckö slott blir ändå de 76 stycken små, små tröjeknapparna som Karl IX hade på 1600-talet. De är en dryg centimeter i diameter och är gjorda i guld, emalj och  granater. De ser ut som minimala bakelser, oerhört söta, gnistrande, som av mörkt kanderat socker.

Per Feltzin. per.feltzin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista