De Niro är kung över Cannes-juryn

För 35 år sedan var Robert De Niro i Cannes med "Taxi driver". Filmen vann Guldpalmen. Sedan dess har De Niro varit tillbaka många gånger, både med filmer i och utom tävlan. Men i år är han här med en helt ny uppgift - han är ordförande i tävlingsjuryn.

- Att tävla i film är verkligen kluvet. Det är svårt att jämföra filmer - samtidigt kan ett pris ge uppmärksamhet till en film som annars inte skulle ha fått det, säger han.

Hans jurymedlemmar är bland annat Linn Ullmann, Jude Law och Uma Thurman. Och de ser alla fram emot att under de kommande dagarna se och bedöma tjugo filmer från hela världen

- Det är en intressant sammansättning av juryn, och jag ser fram mot många intressanta diskussioner under de här dagarna, säger De Niro.

När det gäller frågan om priser säger den dubbelt Oscarbelönade skådespelaren:

- Jag är väldigt glad att ha vunnit priserna, de betyder någonting för mig, de är viktiga. Och det finns inget pris som jag sätter före de andra, alla är lika viktiga.

Linn Ullmann säger att detta med att en författare sitter i juryn inte är något ovanligt.

- Det händer ofta. Och visst, jag jobbar inte inom filmen, men det handlar om konst, och konst är ett uttryck för solidaritet. Det får oss att förstå varandra bättre, och efter dessa veckor här kommer vi antagligen att vara mycket klokare.


Gunnar Rehlin/TT Spektra