dans | made-festivalen

Kinesisk dröm om kroppslig frihet

2:37 min

TAO Dance Theater är en av Kinas få moderna dansgrupper, en grupp som har väckt både irritation och beundran. Ikväll är det Europapremiär för nya verket "2". Kulturnytt träffade koreografen och dansaren Tao Ye.

En av Kinas just nu hetaste dansgrupper heter TAO Dance Theater och leds av koreografen, dansaren och – enligt vissa – provokatören Tao Ye. Hans lilla grupp bildades för tre år sedan men har redan rest jorden runt och mottagit hyllningskörer från press och publik. Ikväll har ensemblen Europapremiär för sitt nya verk på Made-festivalen på Norrlandsoperan i Umeå.

Dom är som fastnaglade vid varandras läppar Tao Ye och Duan Ni, samtidigt som deras armar och ben böjer och kränger sig som garntåtar i snabba, lekfulla rörelser. Den sällsamma scenen är med på en dvd jag har fått av deras manager och tolk Allison Friedman. Men just pussdansen är inte med i kvällens föreställning.

Modern dans är fortfarande en mycket liten företeelse i Kina. För tio år sedan fanns det endast tre grupper. Idag finns fyra, i detta världens folkrikaste land. Fram till 80-talet var västerländsk modern dans och i stort sett alla individuella konstnärliga uttryck förbjudna. Och idag, i och med landets snabba utveckling, har den traditionella asiatiska kulturen, till exempel kampsport, blivit som snabbmat och förlorat sitt djup, säger Tao Ye.

Men fortfarande finns det inget land där dansen är mer närvarande i vanliga människors liv än Kina, säger han. I varje gathörn och i varje park ser du folk dansa traditionell kinesisk dans, ett tecken på att folk har en längtan efter kroppslig frihet.

Tao berättar att han tidigare dansat i armén där varje division har sin egen sång- och dansgrupp.

– I armén tillhör kroppen inte dig – den tillhör armén. Den upplevelsen fick mig att vilja fly, säger han.

Taos koreografi är ofta lekfull. Det lilla jag fått se visar en lustfylld, nästan kaxig stil som lyckas vara både tekniskt fulländad och avslappnat opretentiös med influenser från kontaktimprovisation, kinesisk kampsport och japansk butoh.

Jag försöker få Tao Ye att mer konkret beskriva kvällens föreställning, men ord lämpar sig inte för den nivån av abstraktion, säger han.

Det är ju ett ganska vanligt påstående från konstnärer och koreografer. ”Men”, säger Tao, ”jag har lämnat tre dansgrupper – armén, och Kinas två största moderna dansgrupper – under stora bråk, eftersom vi inte kommit överens.”

– Kanske föredrar jag därför att kommunicera med rörelser hellre än med ord, säger han med ett leende.

Den nya föreställningen bär titeln ”2” och har Europapremiär under Made-festivalen i Umeå.