Litteratur

Traditionella tjänster viktigast för biblioteksbesökare

1:26 min

Bemötande, öppettider och utbud. Det är vad besökarna värdesätter högst när de besöker ett bibliotek, visar en Skop-undersökning. Debatter, musik, filmer och tv-spel är inte alls lika viktigt.

Diskussionerna kring vad man ska använda biblioteken till går allt som oftast höga. Ska de leverera traditionell bokservice eller bjuda på en mötesplats med rum för mycket mer? Svensk Biblioteksförening har låtit Skop intervjua 800 slumpvist utvalda personer; de som använder biblioteken ofta, mer sällan eller aldrig. Dessutom har man intervjuat hundra biblioteksanställda.

Den vanligaste biblioteksbesökaren är kvinna, högutbildad och ganska ung. Under 2000-talet har antalet biblioteksbesök minskat lite. Istället köper vi böckerna vi vill läsa, ser mer på TV och använder nätet mer.

I Skops undersökning så visar det sig att bland de som besöker biblioteken så är det allra viktigaste personalen och hur man blir bemött, att man känner sig välkommen helt enkelt. Nästan lika viktigt är tillgängligheten; att man hittar det man söker, att öppettiderna är bra och att det är lätt att komma till biblioteket. Först på tredje plats hamnar frågan om vilket utbud på böcker som finns. En lugn miljö är också något man vill ha. Inte alls lika viktigt däremot är författarbesök, föredrag, debatter, musik, filmer och tv-spel.

Personalen då, vad tyckte de? I stort sätt samma som biblioteksbesökarna – men på några punkter skiljer det sig: personalen tycker det är viktigare med en bra hemsida, att man kan få tillgång till internet på biblioteket och att man kan umgås med varandra där. Besökarna tycker också att det är viktigare att man kan hitta böcker som annars är svåra att få tag i, än vad personalen tycker.

Det är med andra ord ganska så traditionella tjänster som biblioteksanvändarna vill ha medan personalen tycker det är viktigare att hänga med i den tekniska utvecklingen.