Peter Englund ger Björn Wiman svar på tal

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund skriver på sin blogg "Att vara ständig" att Akademien inte förrän till hösten kommer diskutera en efterträdare till Birgitta Trotzig.

Dagens Nyheters kulturredaktör Björn Wiman spekulerade igår, två dagar efter beskedet om Birgitta Trotzigs bortgång, om vem som kan bli hennes efterträdare.

Och om det var någon lyssnare som tyckte att det var lite väl tidigt att redan i går spekulera i frågan om vem som kommer bli Birgitta Trotzigs efterträdare i Svenska Akademien så kan vi konstatera att Björn Wiman redan 2008 dömde ut allt som Birgitta Trotzig har skrivit.

Han sade då i en intervju till Nöjesguiden att hennes böcker är de mest överskattade svenska romanerna och kallade hennes verk för "litterärt lungmos".

Peter Englund svarar på frågan om efterträdare att detta inte kommer diskuteras förrän i höst.

Englund svarar också att han är för en sammansättning av ledamöter med blandade bakgrunder, något som Wiman efterlyst. Men han säger att Wimans idé om att Gustav llls valda ledamöter hade representerat mångfaldstanken, är rent stollig.

SR Kulturnytt