Poeter stöder vitryske Nekljajev

1:35 min

Allt fler internationella protester hörs nu mot fängelsedomarna mot oppositionella i Vitryssland. Särskilt ett fall har fått författare och skådespelare i Europa att engagera sig.

Ett hundratal poeter världen över har skrivit ett brev till stöd för den vitryska oppositionen i allmänhet och för Vladimir Nekljajev i synnerhet. Bland dem som skrivit under finns den polska nobelpristagaren Wislawa Zsymborska och den syriske poeten Adonis och anledningen är att den före detta presidentkandidaten Nekljajev också är en av Vitrysslands mest kända poeter. "Vi står på torget tillsammans med Nekljajev" skriver de runt hundra poeterna och syftar på jättedemonstrationen på Självständighetstorget i Minsk på kvällen efter det vitryska presidentvalet i mitten av december. Vladimir Nekljajev skrev inför valet en dikt om att han går till torget för att protestera. Men på valnatten kom han aldrig dit eftersom ett maskerat elitförband från den vitryska säkerhetstjänsten misshandlade presidentkandidaten svårt när han och hans kampanjteam var på väg till demonstrationen.

Den 64-årige Nekljajev väntas få ett mildare straff än många av de 26 oppositionella som hittills har dömts för så kallade massoroligheter i olika rättegångar i Minsk. Åklagaren yrkade igår på tre års fängelse men att straffet ska skjutas upp i två år. Det kan vara en signal om att domaren kommer att mildra straffet redan nu. Under rättegången har flera skrivelser kommit in till domstolen från inte bara vitryska intellektuella utan också från grannlandet Ryssland. Både kända ryska skådespelare och ryska författare har skrivit olika upprop till stöd för Nekljajev och med krav på att lägga ned brottsutredningen.