”Fler konstnärer borde engagera sig”

1:58 min

Just nu pågår Nobelpristagarsymposiet i Stockholm, en klimatkonferens för nobelpristagare och toppolitiker. Litteraturpristagaren Nadine Gordimer tycker att fler konstnärer borde engagera sig. "Jag blir besviken när det bara är jag själv som deltar."

Just nu pågår Nobelpristagarsymposiet i Stockholm. Det är en klimatkonferens där nobelpristagare, vetenskapsmän och toppolitiker samlas för att diskutera globala hållbarhetsfrågor. Litteraturpristagaren Nadine Gordimer är en av deltagarna och hon ser det som sin mänskliga skyldighet att närvara vid konferensen.

- Jag säger som den fantastiske fransk-algeriske författaren Albert Camus: "Den dagen då jag bara är en författare, kommer jag att upphöra som författare", säger hon.

Nadine Gordimer har rest långt för att närvara vid årets klimatkonferens. Schemat är späckat och dagarna långa, men det stoppar inte den numera 87-åriga nobelpristagaren från att delta i alla veckans aktiviteter. Hemma i Sydafrika är hon djupt engagerad i kampen mot fattigdom och aids.

Hon är den enda författaren som deltar i Nobelpristagarsymposiet och hon tycker att det borde finnas fler som vill engagera sig i jordens framtid:

 - Jag blir besviken när det bara är jag själv som deltar. Vi som konstnärer har en viktig roll att spela i framtidens utveckling. Med hjälp av konsten kan vi utforska livet och vad det egentligen innebär att vara människa. Vetenskapsmännen må vara briljanta, men det här är en nivå utanför deras forskningsresultat och det får vi inte glömma bort, säger Nadine Gordimer.

En fråga som diskuterats under veckan är fattigdomen och förtryckets roll i utarmningen av världens resurser. Nadine Gordimer var själv mycket aktiv i kampen mot apartheid och säger att konsten hade stor betydelse för landets frigörelse:

 - Precis som i dagens demokratirörelser i Nordafrika och mellanöstern, bannlystes våra verk, men det gjorde oss bara mer påhittiga. Konsten syntes istället utanför landets gränser och det den gjorde var att den faktiskt skildrade vad förtrycket gjorde med människorna bortom kalla fakta om politik och våld. Jag kan bara uttala mig om det jag själv upplevt, men jag tror och hoppas att konsten ska spela samma roll i dagens konflikter, säger hon.

Nadine Gordimer ska idag, tillsammans med de andra konferensdeltagarna, lämna över handlingsrekommendationer till FN:s högnivåpanel för global hållbar utveckling.