Danmarks kulturminister försvarar Lars von Trier

Cannesfestivalen är i gungning efter att Lars von Trier blivit bannlyst efter att ha skämtat om nazism och judar på en presskonferens. Men nu får han stöd från självaste kulturministern i Danmark - Per Stig Møller, rapporterar DR.dk.

Lars von Triers senaste film "Melancholia" - med bland andra Kirsten Dunst och såväl Stellan som Alexander Skarsgård i rollerna - har fått många lovord efter världspremiären på filmfestivalen i Cannes.

Som Kulturnytt tidigare rapporterat blev hans förvirrade uttalanden om nazism och judar dock ingen succé. Festivalledningen bestämde under torsdagen att bannlysa von Trier från festivalen med omedelbar verkan. "Melancholia" får vara kvar i huvudtävlingsserien men regissören får inte komma närmre än 100 meter från

På sin hemsida - dr.se - rapporterar Dansk radio att landets kulturminister Per Stig Møller försvarar den kontroversiella filmskaparen.

- Det är ett beklagligt och tråkigt. Trier klantade sig. Han bad om ursäkt och då troode jag att den saken var överspelad och att de lagt det till handlingarna.

Per Stig Møller anser att festivalledningen överreagerade när de bannlyste Lars von Trier.

Møller var själv på "Melancholia"-premiären i Cannes och anser att det är en mycket vacker film.