Långt men bra på "Planeten Opus Opera"

I helgen var det dags för sommarens andra operapremiär för 40-års jubilerande VadstenaAkademien. Och det som kännetecknat årets premiärer på både Drottningholms Slottsteater och i Vadstena, är att man låtit dom äldre operorna vila i arkiven och i stället satsat på urpremiärer av nya svenska operor. På Vadstena slott visas ”Planeten Opus Opera”av Staffan Lundén-Welden. Det är en tredelad berättelse där man ska vara aktiv själv och åskådarna tilldelas olika uppgifter som ska lösas, bland annat med hjälp av internet. Sedan finns det en ramberättelse och så knyts allt ihop på den vanliga operascenen i slottet. Den som vet hur allt till slut gick till är Kulturnytts Per Feltzin.

Ja, och det är alltså en familjeföreställning som engagerar alla som kommit, alltså ingen barnföreställning utan en total happening, för en gång skull helt in enlighet med reklamsloganen: från 9 till 99 år...

Det börjar i en sal där ett föredrag hålls framför en TV med DVD och ministereo.. Men redan efter 15 minuter är vi uppe på fötterna. Vi får uppgifter och går till olika datorer och sedan lotsas vi vidare av två sångare - faktiskt runt nästan hela Vadstena Slott, i kostymförråd och mellan nya scener. Vi bjuds på saft, plättar och smörgås i pauserna, för det tar tid att resa till en annan planet där vi ska befria musiken från operaplanetens grymme härskare Monotonius. Det är det handlar om. En klassisk saga om gott och ont.

Och vi jagar instrument för att kunna få fram en orkester som ska spela. Vi får till och med chansen att sjunga Wagner som allsång. Alla får vara med - och det är snällt! Ingen behöver vara rädd för att vara tvungen att schavottera med sin oförmåga. Vänligt och tillåtande.

Och mitt i allt satsar man på en stunds improvisationsopera - som teatersport - ett eller två ord gestaltas direkt av några sångare och en pianist. Så skickligt och roligt gjort att man knappt förstår att det är improviserat.

Planeten Opus Opera är en del av ett pågående projekt där VadstenaAkademien arbetar med att föra ut opera till barn och ungdomar. Med improvisationsopera, opera på studs som man kallar det. Med musikövningar som tar till vara på kreativiteten i en grupp, att med musikens hjälp lyssna till och lita på varandra i gruppen. En grupp som kan bestå av folk i flera åldrar.

Men nu på slottet spelar man då, mitt i allt, också operamusik av Staffan Lundén-Wellden, som dessutom sitter i orkestern och spelar sitt horn. Hans musik är en i bästa mening läckert skön underhållningsmusik - här blinkar italiensk filmmusik fram och blandar sig med balkans folkmusik, mellaneuropeisk nutida konstmusik och amerikansk musikalmusik.

Samtliga sex sångare gör flera olika roller och byter skepnad med hissnande fart och precision. Utan att förringa de andra vill jag ändå framhålla Conny Thimander som spelar huvudrollen Alfred, plus några andra roller. 25 år gammal och redan en scenauktoritet som klarar både sång, improvisation och skådespeleri.

Men med alla dessa många fantastiska påhitt, alla stimulerande uppslag, pedagogiska finurligheter och seriös opera blir det långt. Mycket långt. De hade siktat in sig på, med pauser, att sluta efter drygt fyra timmar. På premiären blev det nästan fem. Hur många plättar och hur många skratt man än får i sig... så, ja det här hade räckt till tre föreställningar. Riktigt bra sådana.

Per Feltzin

Planeten Opus Opera av Staffan Lundén-Welden. Libretto: Margot Lande, regi: Roger Westberg och dirigent: Christina Hörnell. En del av föreställningens uppgifter finns redan på internet på adressen: www.vadstena-akademien.org

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista