Us and them - Newtons och Springs foton ställs ut i Berlin

Helmut Newton var en gång världens bäst betalda fotograf, berömd för sina bilder av kändisar och porriga kvinnor. Nu har han backat in i en mur i Hollywood och blivit begravd i Berlin, staden han lämnade 1938, som han en gång definierade som en världsborgerlig kulturhora, och där han också fått, eller snarare med egna medel skaffat sig, ett värdigt eftermäle. Ett gammalt kasino bakom Bahnhof Zoo heter numera ”Helmut Newton Foundation” och innehåller ett museum för fotografi. Katarina Wikars var där och hittade utställningen ”Us and them”, bilder av och med Helmut Newton och hans fru, Alice Springs.

Redan i trapphallen möter man hans gigantiska ”Big Nudes” från 1980. Nakna tvåmeters kvinnor i pumps. Med nästan originaltuttar och könshår, vilket har blivit allt mer ovanligt nuförtiden.

Helmut Newton har blivit beskylld för mycket, för kvinnoförnedring, för att flörta med naziestetiken, för att bara jobba för pengar och bara för de allra största pengarna etcetera etcetera. Nånstans läser jag att han vägrade göra ett jobb som tog längre tid än tre dar. Jag tror att Helmut bara ville bli jävligt rik och driva lite lojt mellan kontinenterna utan att ta något moraliskt ansvar för mänskligheten och kom på ett sätt att göra det på.

Han har i alla fall aldrig hycklat Helmut, utan alltid erkänt att han är en manipulatör. Man kan bli irriterad på honom, att han iscensätter manliga fantasier, att hans kamera äter kvinnokroppar, men någonstans gör han ändå erotiken lite mer storslagen än den egentligen är. Mer kylig, mer sakral. Uttråkade rika människor, perfekt belysta.

Us and them heter en av utställningarna i det nya museet, det är bilder som Helmut och hans fru June som han träffade i slutet av fyrtiotalet tagit av varandra. Såna där halvnakna skrattbilder i franska trädgården, självporträtt framför speglar, det gemensamma åldrandet som hinner upp, sjukdomarna, rynkorna.

Det är något djupt personligt mitt bland alla aktstudierna, June påklädd i ful-glasögonen i ateljén bland de nakna jättekvinnorna. En nollställd blick bara. Så här kan livet också bli. Ett livslångt självupptaget projekt.

Det är också bilder på de andra, ”Us and them” heter ju utställningen. De har fotograferat samma människor. De andra är alltid superrika eller vackrast eller bara kändast i världen. Dennis Hopper, Cathrine Deneuve, Jane Birkin, en uppsjö franska modeskapare.

Först kommer Helmut med strålkastarna, läderkläderna, spetsarna, drömmarna, sen kommer June eller Alice Springs som hon kallade sig, med släpljuset, make-up removern, tröttheten efter föreställningarna. Det är faktiskt ganska fint ändå.

In i det sista fotograferar June sig själv och Helmut. Håller upp hans huvud på sjukhuset efter bilkraschen, sitt eget ensamma ansikte och tidningen som skriver om hans död. Jag vet inte varför men jag köper boken. Till sist ska jag citera författaren J G Ballard, som uppenbarligen dyrkar Newton, men som ändå kanske är något på spåren:

”I Newtons arbete ser vi en ny sorts urban varelse, som lever vid en ny mänsklig gräns, där all passion är bortslösad och all ambition för länge sedan tillfredställd, där de djupaste känslorna verkar omlokalisera sig själva, flytta sig till en mer gåtfull terräng”.

Katarina Wikars

katarina.wikars@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista