En himmelsk ordning.

Vem är det som bestämmer egentligen, och varför? Var befinner du dig i hierarkin, och vilken hierarki? Är rangordningar enbart av ondo? I Kulturnytts sommarserie om hierarkier reflekterar vi över dessa frågor

Närmast Gud sitter en änglakör bestående av serafer, keruber och throner - med främsta uppgift att lovsjunga sin herre. En bit längre bort från Gud finns en mellankör med tre slags änglar som sysslar med att hålla ordning på himlakropparna. Ytterligare en bit bort hittar vi en tredje kör, med skyddsänglar, ärkeänglar och andra änglar - och de har människornas värld på sin lott. Detta är änglarnas hierarki, som strömmade fram ur olika källor och beskrevs av teologen Dionysios Aeropagiten för 1500 år sedan. Himmelsordningen speglade sig vidare i kyrkans ordning från påven och kardinalerna vidare nedåt, och i filosofin och vetenskapen från högre klassifikationer till lägre slag och sorter, och i det politiska styret från furstar och kejsare till undersåtar på allt lägre nivåer. Nuförtiden får människorna klara sig själva. Men änglarnas hierarkier är kvar - i linjeorganisationen, i styrelserummet, på gruppchefsmötet. Ordförandestolen är en aning större än de andra stolarna, den verkställande direktören har sin ljusomstrålade plats omgärdad av vördnadsbjudande oljemålningar förställande alla de tidigare verkställande direktörerna. Nej, nuförtiden är stolarna lika stora, stämplade Svensk Design, ordförandeklubban ligger nuförtiden i en museimonter och oljemålningarna hänger nuförtiden kvar bara på kul. Men ibland, i ett svagt ögonblick, kan man få för sig att det återstår en förväntan på att änglahierarkin ska fortplantas vidare i evigheters evighet, trots att den inte finns längre, eftersom vi lever nuförtiden.

Magnus Florin. magnus.florin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".