Pansarpoesi

Amerikanska krigsveteraner lär sig skriva dikter, i det statliga organet N.E.A:s satsning ”Operation homecoming”.

För tio-femton år sen var the National Endowment for the Arts - USA:s motsvarighet till vårt statliga kulturråd - i ständigt blåsväder för sina kontroversiella satsningar på provokativ samtidskonst, med mera. Men under den sittande administrationen har N.E.A utvecklats i mer, ska vi säga, patriotisk riktning. ”Amerikanska Mästerverk” heter till exempel ett stort folkbildningsprogram som sjösattes i vintras, med presidenthustrun Laura Bush som skyddsängel.
  Och nu har ”Operation Homecoming” dragit igång: en sorts ambulerande skrivarkurs där litterära storheter som Tom Clancy och Tobias Wolff hjälper amerikanska soldater som tjänstgjort i bland annat Irak och Afghanistan, med att formulera sina erfarenheter i prosa eller poesi.
  Hitills har gensvaret varit mycket positivt. I gårdagens New York Times betecknar generalen för Marinens antiterrorbrigad projektet som ”extremt värdefullt för sina möjligheter till katharsis” - och av artikeln att döma saknas inte stoff att gestalta: hur det känns att vada i träck, få halva rumpan bortsprängd eller bara... döda.
  Kanske rentav något för menige Lyndie England? Och varför inte, för fångarna på Guantanamó?
  Nästa år publiceras en antologi med de bästa resultaten av Operation Homecoming. Det ser vi, lystet, fram emot.

Mårten Arndtzén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista