Lesbisk damaskusflicka var en man

Bloggen ”A gay girl in Damascus” var en bluff. Bakom inläggen stod inte den homosexuella syrisk-amerikanska kvinnan Amina Arraf, utan en amerikansk man.

Under signaturen ”Amina Arraf” publicerades på bloggen ”A gay girl in Damascus” dagligen inlägg om livet som homosexuell i upprorets Syrien.

Bloggen nådde snabbt en jättepublik och när Amina Arraf i förra veckan påstods ha blivit kidnappad av säkerhetstjänsten blev uppmärksamheten enorm. Flera internetkampanjer drogs igång för att få henne frisläppt.

Men nu visar det sig att allting var ett påhitt. Blogginläggen har skrivits av amerikanen Tom MacMaster.

Många började för en tid sedan ana oråd, när det inte gick att få direktkontakt med vare sig Amina Arraf själv eller någon som kände henne. The Guardian publicerade en bild som påstods föreställa bloggaren, men det visade sig snart att bilden föreställde en helt annan kvinna bosatt i London.

Även det amerikanska public service-bolaget NPR anade ugglor i mossen och kort efter det att radiobolaget sökt Tom MacMasters fru lades en bekännelse upp på bloggen.

”Jag förväntade mig inte den här stora uppmärksamheten. Trots att rösten var fiktiv så är de fakta som publicerats sanna och inte på något sätt vilseledande”, skriver Tom MacMaster på bloggen.

Trots MacMasters ursäkter har avslöjandet orsakat stor irritation.

”Jag vet inte vem du är, men jag vet att du är en skitstövel”, skriver till exempel den libanesiske bloggen Beirut Spring.

Kulturnytt rapporterade om Amina Arrafs påstådda kidnappning i förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".