Brian Enos 70-tal i digital toppform

Brian Enos betydelse som både kompositör och producent kan knappast överskattas. Efter att ha spelat nutida konstmusik med olika avantgardekompositörer i England blev han medlem i Roxy Music 1971 och satte stor prägel på deras första plattor, innan Bryan Ferry kastade ut honom 1973. Därefter har väl Enos namn oftast förknippats med Ambient music, ljud och ljusinstallationer eller med producentskap av David Bowie eller grupper som Talking Heads, U2 och James. Men lagom till att Enos fyra popplattor från sjuttiotalet nu kommer i sk digipack  hårdpappomlsag till cd:n och nygjorda överföringar – inte digitalt remastrade som det brukar heta utan överfört från orginalmastrar till digital teknik. Inga nya låtar, inga bortglömda singlar skivorna än en gång så nära orginalet man kan komma.  Gunnar Bolin har lyssnat.

Sändes 11 aug 2004 8.40 och 13.05. Lyssna här på en längre version.

Det är en säregen tillfredsställelse när samtiden börjar gå i takt med ens egen dåtid. Eno har i och för sig aldrig varit riktigt ute men mer rätt än hans sjuttiotalsplattor är nu det var de knappast ens när det begav sig. Läs intervjuer med coola unga rockers och låtarna nämns som favoriter - obs, låtarna, inte ambientsuset - och det är de värda. Ingen annanstans har popkonsten och popmusiken mötts på ett så otvunget vis.

Bland annat kom Here come the warm jets 1973. Vad hette poeten Jörgen Linds diktsamling som kom i våras? ”Här kommer de varma strömmarna” - en hommage till Eno.

Eno själv säger om Needles in the camels eye från Here come the warm jets: Jag fattar inget av texten, idag ser jag den låten mest som instrumental med sång på. Den här texten gick fortare att skriva än att sjunga men lika ofta har texterna en helt egen vemodig humor.

Brian Enos till synes enkla låtar på de här fyra albumen är nästan uteslutande sprugna ur teori. Eno sitter i studion och funderar över vad man kan göra. Hur låter det om man t.ex. börjar med rytmen och lägger på sång och gitarr sist och tvingar dem att fylla i rytmerna.

Allra sist sist som här får får fyra man som inte kan spela orgel spela på en orgel med fyra klaviaturer. Som i låten Blank Frank.

Samma idé använde Portsouth symfonia, en grupp bland annat bestående av musiker som Gavin Bryars och Michael Nyman, där ingen fick spela ett instrument de behärskade. Portsmouth simfionia gästspelar på andra skivan Taking tiger mountain by strategy.

I låten Put a straw under baby hittar vi raden Den sista nunnan som gick in i trädgården förvandlades till en kråka - en mycket typisk barnkammarhumoristisk vändning av Eno.

Enos förhållande till komponerande har alltid präglats av en total frihet. Nyfikenheten drev honom till experiment som ändå alltid har tappat experimentens påfrestande aura när de nådde lyssnarna. Det är bara fantasin och glädjen kvar. Läser man intervjuer med Eno påpekar han ofta små detaljer som om låtar där gitarren spelats in för att sedan komma i ofas i en cirkulär rörelse - ja det var bara kul att prova hur det lät.

Men lekfullheten blir mer melankolisk i Another green world - tredje plattan är fýlld av de ljuvligaste små enkla melodier där melankolikern Eno samarbetat med den så ofta förekommande parnern, gitarristen Robert Fripp.

Nu finns de här fyra unika skivorna tillgängliga nästan som när de kom. Fyra mästerverk ur pophistorien: Here come the warm jets, Taking tigermountain by strategy, Another green world och Before and after science. Man måste äga alla.

Gunnar Bolin 

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista