”Vi är inspirerade av en fantasi om det antika torget”

2:13 min

På torsdag öppnar Malmös nya kulturhus Re:orient i den över 100 år gamla byggnaden Moriskan. Där är det meningen all världens kulturer ska samsas i olika arrangemang. En utopi om det antika torget, säger Ozan Zunar, verksamhetsledare.

– Vi är inspirerade av en fantasi om det antika torget. I bemärkelsen en plats för både politik, juridik, nöje förströelse, fest. Vi får ofta frågan omd et här är en plats för rock 'n' roll eller religionsdialog, eller är det en jazzklubb eller orientalisk cabarelokal, och det är både och för oss, säger Ozan Zunar.

Visst har det sagts förr att ett nytt kulturhus ska bli en plats för precis alla. Men Ozan Zunar säger att han verkligen tror på idén. Fyra scener finns i huset och programmet spretar medvetet med vitt skilda arrangemang från smala musikfestivaler via poetry slam, diskussionskvällar till konserter med artster från många olika länder och vanliga klubbar.

Framförallt säger man säg vilja nå grupper som inte tycker sig få plats på de vanliga kulturinstitutionerna. Malmö är ett av de mest segrerade ställena, säger Ozan Zunar. Väl medveten om att alla inte håller med. Drygt 3 miljoner får man anslag av kommunen och kulturrådet första året, och kalkylen att omsätta nästan 8 miljoner tror han är fullt realistiskt.

– Jag tror att vi ganska snart kommer att nå det. Vi har ett hus som kan omsätta ett stort program och entréintäkter och samarbeten. Vi har baserat de här siffrorna på 20 års erfarenhet av fria aktörer.

Är inte det en glädjekalkyl? Ni säger själva att ni vill vända er till smala kulturella grupper, men de är väl också ekonomiskt svaga?

– Både och. De finns de som är ekonomiskt svaga, som individer och grupper. Men det finns också grupper som när det kommer till kritan väljer att prioritera en viss typ av kultur som får många politiker att hisna.