Ny chef för Nationalmuseum

Regeringen har i dag beslutat att anställa Berndt Arell som överintendent och chef för Nationalmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde.

– Jag är mycket glad att Berndt Arell har tackat ja till detta uppdrag. Hans tidigare erfarenheter och kompetens passar utmärkt för det stora förändringsarbete som Nationalmuseum står inför, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Berndt Arell, född 1959, är filosofie magister i konstvetenskap vid Åbo Akademi och direktör för Svenska kulturfonden i Finland. Tidigare har han varit chef för Kiasma vid Statens konstmuseum i Helsingfors, chef för Helsingfors stads konstmuseum samt chef för Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. Arell har även arbetat på Ekenäs museum, Österbottens museum, Åbo konstmuseum och Nordiskt konstmuseum på Sveaborg.

Nationalmuseums museibyggnad i Stockholm kommer, med beräknad start 2013, att genomgå den första genomgripande renoveringen sedan byggnaden invigdes 1866. Under perioden då museibyggnaden är stängd bedrivs verksamhet i kompletterande lokaler samt i samarbete med både nationella och internationella aktörer.

- Jag är stolt över att få bli chef för Nationalmuseum och Waldemarsudde. Det känns inspirerande att vara med om att föra den här unika institutionen mot den stora utmaning som renoveringen innebär, säger Berndy Arell i pressmeddelandet.

Han tillträder vid årsskiftet 2011/2012.