Två tyranner med ett blodigt mål

2:56 min

Den blodiga jorden – Europa mellan Hitler och Stalin heter Timothy Snyders  skildring av Öst- och Centraleuropas tragiska nittonhundratal, där folkmorden och massmorden avlöste varandra. Ulrika Knutson har läst boken.

Det finns en barnvisa Från Ukraina som går ungefär så här:

"Lillefar Stalin, se på detta.
hästen stapplar, ladan svankar
utanpå stugan, hammaren och skäran
inuti stugan, svält och död.
inga kor kvar, inga grisar
bara din bild på väggen.
En far har ätit sitt eget barn
partimannen slår och stampar
och skickar oss till läger i Sibirien."

En liten visa, men det kunde vara en torr tjänsterapport från Moskva 1933, då Stalins framkallade hungersnöd knäckt de uppstudsiga bönderna, kulakerna, som gjort motstånd mot kollektiviseringen.

Hungersnöden utgör det första kapitlet i Timothy Snyders lysande historiebok Den blodiga jorden. Det är svårt att svälta ett folk till döds, skriver han,  särskilt bönder. De klarar sig alltid. Men inte om man tar utsädet med våld, vartenda vetekorn. Så uppstod den perversa situationen att städerna hade mat medan bönderna svalt. Det var straffbart att mata dem. De uppsvällda liken kantade vägarna i Ukraina. De djärvaste kokade sina grannar: två tusen dokumenterade fall av kannibalism. Fem miljoner döda.

Några överlevde, och mindes. Det gillade inte Stalin och de som mindes alltför bra låg pyrt till under Stora terrorn 1938. Sedan fick de annat att tänka på, särskilt judarna, när Stalin gick i pakt med Hitler. I bästa samförstånd högg Hitler och Stalin huvudet av den polska intelligentian, och Sovjet underlättade Hitlers slakt av ukrainska judar. Miljoner nackskott över leriga gropar.

När Molotov-Ribbentrop-pakten upphörde 1941, stormade tyskarna in över hela Ukraina, Vitryssland och västra Sovjet, i ett av de grymmaste anfallskrigen nånsin. Man viftade med Hungervapnet, igen. Hitler planerade att svälta ut tio miljoner ukrainare för att tyskarna skulle odla deras jord, men han misslyckades. Däremot svalt han en miljon Leningradbor, och fyra miljoner ryska krigsfångar till döds.

– Beta gräset, ni! skrek vakterna. Men människomagen kan inte smälta gräs.

Vad är Timothy Snyders styrka? Genom hans strikt geografiska perspektiv läser vi den europeiska tragedin på nytt, i skarpare ljus. Vem var värst, Stalin eller Hitler? Fråga en ukrainsk jude får du höra. Snyder besvarar inte frågan, utan visar oss med iskall tydlighet att här i Ukraina och Vitryssland låg dödens fält i Europa, och att Stalin och Hitler älskvärt hjälpte varandra till värsta tänkbara resultat.

Timothy Snyder är  professor i historia vid Yale-universitetet i USA. Han  har tidigare uppmärksammats för sina studier av den komplicerade nationalitetsstrukturen i centraleuropa. Boken har nyss kommit i svensk översättning av Margareta Eklöf.